Nieuwsuur
Nieuwsuur

Nieuwsuur laat aan het begin van het nieuwe politieke seizoen Tweede Kamerleden met elkaar in debat gaan. Nieuwe parlementariërs die door de ervaring uit hun vorige carrière hartstochtelijk staan voor hun persoonlijke standpunt. Niet per se het standpunt van de partij staat voorop, maar hun persoonlijke overtuiging.

Albert van den Bosch (VVD) kreeg als oud-burgemeester van Zaltbommel te maken met een winkelier die met een karatetrap een inbreker te lijf ging. Hij noemt de winkelier een held. "Ik vind dat mensen die zichzelf verdedigen, gesteund moeten worden door de overheid."

D66-Kamerlid Maarten Groothuizen, voormalig officier van justitie, waarschuwt juist voor al te grote woorden, die tot gevaarlijke situaties kunnen leiden. "Daarnaast heb ik nog nooit een zaak gezien waarbij een onschuldige burger voor het gerecht werd gesleept, omdat hij zichzelf verdedigd had."

Slot Loevestein

Van den Bosch en Groothuizen treffen elkaar op Slot Loevestein, het kasteel bij Zaltbommel, dat in de zeventiende eeuw dienst deed als staatsgevangenis. De bekendste gevangene was de rechtsgeleerde Hugo de Groot, die hier in 1619 gevangen werd gezet en later in een boekenkist wist te ontsnappen.

Nieuwe Tweede Kamerleden in debat: misdaad en straf

STER reclame