Nieuwsuur
Nieuwsuur

Nieuwsuur laat aan het begin van het nieuwe politieke seizoen Tweede Kamerleden met elkaar in debat gaan. Nieuwe parlementariërs die door de ervaring uit hun vorige carrière hartstochtelijk staan voor hun persoonlijke standpunt. Niet per se het standpunt van de partij staat voorop, maar hun persoonlijke overtuiging.

Driekwart van de Nederlandse vrouwen werkt parttime en slechts de helft is economisch zelfstandig. "Dat zijn cijfers om je zorgen over te maken", zegt VVD-Kamerlid Dilan Yesilgoz. Zij zette zich eerder als gemeenteraadslid in Amsterdam in voor vrouwen.

Kirsten van den Hul, eerder voorvechtster van vrouwenrechten bij de VN en nu Kamerlid voor de PvdA, noemt Nederland een paradox. "Er werken hier meer vrouwen dan in andere landen, maar ze werken veel te weinig."

Vaak is het krijgen van kinderen een reden om minder te gaan werken, maar net afgestudeerde vrouwen werken ook al vaak parttime. Is dat hun eigen schuld of een probleem dat de politiek moet aanpakken?

Volgens Yesilgoz moeten er vooral betere afspraken worden gemaakt met partners, want "de vrouw is er zelf bij als zij de enige is die minder gaat werken". "Die afspraken worden aan de keukentafel gemaakt en niet in Den Haag."

Van den Hul ziet juist wel een rol weggelegd voor de politiek. "Als je kijkt naar landen waar bijvoorbeeld het vaderschapsverlof beter is geregeld, dan zie je dat emancipatie en verdeling van taken veel beter gaat."

Nieuwe Kamerleden in debat: vrouwen en emancipatie

STER reclame