Aangepast

Beeldenstorm VS woedt voort: Memphis ruziet over generaal Forrest

De beeldenstorm die Amerika in zijn greep heeft, woedt voort. Overal worden omstreden standbeelden van hun sokkel gehaald. En dat gaat niet zonder slag of stoot. In Memphis, Tennessee, leidt het mogelijk neerhalen van het beeld van generaal Nathan Bedford Forrest al dagen tot protest.

Forrest was naast generaal in de burgeroorlog, slavenhandelaar en een van de oprichters van de Ku Klux Klan. En daarom moet zijn standbeeld zo snel mogelijk verdwijnen, vinden veel zwarte inwoners van de stad.

Deze plek is niet voor jou

"Deze man is rijk geworden van het kopen en verkopen van andere mensen", zegt Charles McKinney, professor afro-Amerikaanse geschiedenis. "Het is een monument van white supremacy, wit racisme."

Volgens McKinney herinnert de generaal zwarte Amerikanen aan het slavernijverleden. "Het is een standbeeld dat zegt: onthoud dat jij een tweederangsburger bent, dat je een voormalig slaaf bent. Onthoud dat deze plek niet voor jou is."

  • Reuters
    Protest bij het beeld van de generaal in Memphis
  • Reuters
    Protest bij het beeld van de generaal in Memphis

Maar voor de leden van The Sons of Confederate Veterans is generaal Forrest een held. Weghalen staat voor hen gelijk aan het uitwissen van de geschiedenis. "Hij wordt nu afgebeeld als een slechterik, maar dat is hij niet. Het was een belangrijk militair in de burgeroorlog", zegt voorzitter Lee Millar.

Dat Forrest symbool staat voor racisme klopt volgens hem niet. "Het klopt dat hij een slavenhandelaar was, maar dat was legaal in die tijd. Het was volledig geaccepteerd. Het is oneerlijk om iemand 150 jaar later te meten aan de standaarden van nu. De mensen die boos zijn, begrijpen de geschiedenis niet."

President Donald Trump sprak vorige week zijn teleurstelling uit over het weghalen van omstreden standbeelden. "Het is triest om te zien hoe de geschiedenis en cultuur van ons land uiteen wordt gereten met de verwijdering van onze prachtige beelden en monumenten", twitterde de president.

Trump vindt de verwijdering van de standbeelden onnodig. Meer dan 60 procent van de Amerikanen is het met hem eens. Zij vinden dat de beelden niet mogen verdwijnen, omdat ze een onderdeel van de geschiedenis zijn.

Als historicus begrijpt professor McKinney dat. "Ik ben de laatste persoon die vindt dat geschiedenis moet worden uitgewist. Maar dat is niet wat er gebeurt, als er een monument wordt verwijderd. Dat er geen beelden van Hitler in Duitsland staan, betekent niet dat die geschiedenis er niet meer is."

Terroristen

Het stadsbestuur van Memphis besluit morgen of het beeld van generaal Forrest wordt weggehaald. Millar, voorzitter van de historische club, is ervan overtuigd dat het beeld gewoon op zijn sokkel zal blijven staan.

"De beelden moeten blijven staan zodat we kunnen leren van de geschiedenis. Mensen die dit soort beelden willen neerhalen, zijn niets anders dan terroristen."

Memphis ruziet over standbeeld generaal Forrest

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl