Jefferson Davis (2e van links) in het Capitool AFP

De beeldenstorm die over de VS trekt, heeft nu ook het Amerikaanse Congres bereikt. Democratische politici willen dat standbeelden van leiders van het Zuiden worden verwijderd uit nationale eregalerij.

Elke staat mag twee standbeelden leveren voor de National Statuary Hall Collection van het Capitool. Er worden grootheden geëerd als Ronald Reagan, Thomas Edison en George Washington.

In het verleden hebben negen staten beelden gekozen van politici en generaals van de Geconfedereerde Staten, die zich in 1861 van de VS afscheidden om slavernij te kunnen behouden. Onder de gelauwerden zijn onder meer president Jefferson Davis van het Zuiden (gekozen door Mississippi), de bevelhebber van het leger Robert E. Lee (Virginia) en generaal Wheeler (Alabama), die laatsten nota bene in hun uniform.

De beelden moeten de hoogste idealen vertegenwoordigen, waar wij als natie naar streven.

Nancy Pelosi

De leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, spreekt er schande van dat personen die vochten voor slavernij worden geëerd in het hart van de Amerikaanse democratie. "De beelden moeten de hoogste idealen vertegenwoordigen, waar wij als natie naar streven."

Om de beelden te kunnen verwijderen, hebben de Democraten de hulp nodig van de Republikeinen. Die partij heeft namelijk de macht in beide huizen van het Congres. "Als de Republikeinen racisme afwijzen, moeten ze meewerken", daagt Pelosi hen uit.

Of de partijgenoten van president Trump eraan willen meewerken, is de vraag. Trump zelf twitterde vanavond nog dat hij tegen een beeldenstorm is. "Je kunt de geschiedenis niet veranderen maar er wel van leren", schreef hij. "Ook zullen we al die schoonheid die uit onze steden en parken verdwijnt, gaan missen. Dat kun je nooit helemaal vervangen."

Trump zei ook te vrezen dat andere staatsmannen zullen sneuvelen, bijvoorbeeld omdat ze zelf slaven hadden. "Zijn Washington en Jefferson dan aan de beurt? Wat dom..."

Een van de gewraakte standbeelden zal overigens binnenkort verdwijnen: Florida is bezig het brons van generaal Edmund Kirby Smith te vervangen. Er is alleen nog geen overeenstemming over wie zijn plaats moet innemen namens de staat.

STER reclame