Eieren worden op last van de NVWA vernietigd

Wie draait op voor de schade van de eiercrisis?

Het fipronil-schandaal is een enorme klap voor de pluimveesector. Miljoenen eieren worden vernietigd en 138 bedrijven blijven voorlopig dicht. Maar ook supermarkten lopen grote schade op. De afgelopen dagen zijn alle besmette eieren uit de schappen gehaald.

"Er zijn ontzettend veel kosten gemaakt door de supermarkten. Wij zitten nu met lege schappen en het consumentenvertrouwen is geschaad", zegt René Roorda, directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

De supermarkten willen de schade verhalen op de leveranciers. "Uiteindelijk zal de rekening worden neergelegd bij de pluimveebedrijven. Zij hebben ons een product geleverd waar we met z'n allen niet op zitten te wachten."

Het geld is er niet

Maar volgens Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, zullen die schadeclaims in veel gevallen op niks uitlopen. "De meeste bedrijven zullen dat niet kunnen opbrengen. Het geld is er simpelweg niet."

De eerste pluimveehouder die is getroffen door de fipronil-affaire heeft al faillissement aangevraagd. "Zijn krediet wordt niet verder opgehoogd, voor deze boer is het daarom einde oefening." De Haan vreest dat er meer zullen volgen.

De pluimveebedrijven stellen op hun beurt Chickfriend aansprakelijk voor de geleden schade. Het bedrijf wordt gezien als de bron van de giftige stof. "Maar ik schat dat dat bedrijf niet eens een fractie van de schade kan betalen."

Vertrouwen herstellen

Mogelijk komt er hulp vanuit Den Haag. Het kabinet onderzoekt mogelijkheden om getroffen bedrijven te kunnen ondersteunen. "Maar niemand heeft een grote zak met geld, ook ik niet", zegt staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken.

Hij benadrukt dat zijn mogelijkheden beperkt zijn. "Maar ik wil me volop inzetten om te kijken hoe we pluimveehouders die slachtoffer zijn geworden van deze situatie kunnen helpen en het vertrouwen kunnen herstellen", zegt Van Dam.

Ook gaat het kabinet grondig onderzoeken waardoor het eierschandaal heeft kunnen gebeuren en "hoe dit in de toekomst kan worden voorkomen". Dat schreven Van Dam en minister Schippers van Volksgezondheid gisteren in een brief aan de Tweede Kamer.

Daarbij wordt ook gekeken naar het optreden van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). De afgelopen dagen kreeg de voedselwaakhond het verwijt onnodig extra onrust te hebben gezaaid met gezwalk en tegenstrijdige adviezen.

Volgens Schippers en Van Dam moest de dienst "strikt handhaven" om de voedselveiligheid en het vertrouwen van de burger te waarborgen. De NVWA heeft volgens de bewindslieden "zorgvuldig beoordeeld" of er gevaar voor consumenten was.

Wie draait op voor de schade van de eiercrisis?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl