ANP
NOS NieuwsAangepast

Vakbond: eerste kippenboer heeft faillissement aangevraagd

Het eerste faillissement door de fipronil-affaire is een feit. Volgens de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders heeft een pluimveehouder die is getroffen faillissement aangevraagd. "En ik vrees dat er nog velen zullen volgen", zegt voorzitter De Haan.

De communicatie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit maakt de schade groter dan nodig, vindt De Haan. Supermarkt Aldi weert bijvoorbeeld in Duitsland alle eieren uit Nederland. "De impact is immens. Hele vrachtwagens komen terug uit Duitsland. Er moet vanuit de NVWA of de staatssecretaris een duidelijke mededeling komen dat de eieren veilig zijn."

Dinsdagavond liet een topman van de NVWA zich in Nieuwsuur ontvallen dat men maar beter even geen eieren kon eten. De volgende dag werden die woorden genuanceerd, maar het leed was geschied, zegt De Haan. "Het was waarschijnlijk niet bedoeld, maar het kwam wel zo over."

Veilige stallen

Het optreden van de NVWA leidt er volgens De Haan bovendien toe dat ook goede eieren worden vernietigd. Veel van de 138 geblokkeerde pluimveehouders hebben meerdere stallen. En niet in alle stallen is gebruikgemaakt van het giftige antiluizenmiddel fipronil. Bovendien produceren sommige bedrijven scharreleieren, vrije-uitloopeieren én biologische eieren.

"Die eierstromen moeten voor de verkoop strikt gescheiden worden gehouden, maar nu het om fipronil gaat, gelooft de NVWA ineens niet meer dat dat gebeurt", zegt De Haan. Die houding getuigt van wantrouwen jegens de sector, vindt ze. Bij het bedrijf waar de eieren met de grootste hoeveelheid fipronil zijn aangetroffen, zijn eieren uit een andere stal gisteren overigens wel goedgekeurd.

Intussen staan tienduizenden eieren klaar voor vernietiging. Ook dat levert problemen op, zegt De Haan. "De opslagplaatsen staan propvol. Er is maar een bedrijf dat ze mag vernietigen, en dat kan het aanbod niet aan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl