Aangepast

Pluimveehouders willen dat fipronil-norm wordt versoepeld

Pluimveehouder Helmus Torsius uit Putten moet bijna iedere dag bijna 20.000 eieren vernietigen. "Dat is zo'n 2500 euro per dag dat ik misloop." De sector is in acuut gevaar, stelt hij. "Er zijn tientallen bedrijven die om zullen vallen."

Volgens de boer moet de norm tijdelijk versoepeld worden. "Tot januari was de norm 0,015 en nu is de norm 0.005, dus dat is drie keer lager. We willen niet goedpraten dat er gif in de eieren zit, maar we moeten nu een probleem oplossen. Door tijdelijk de norm van vorig jaar te hanteren, wordt de helft van de bedrijven gered. Als het twee jaar terug veilig was, dan is dat nu ook nog veilig."

Pluimveehouders willen dat norm versoepeld wordt

De Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders is het met Torsius eens. "De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit hanteert een hele veilige marge. Volgens toxicologen moet je om ziek te worden elke dag, je leven lang een ei van de hoogste waarde eten", zegt woordvoerder Hennie de Haan.

De Haan begrijpt niet dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit deze week een publiekswaarschuwing heeft afgegeven. "Zij hanteren heel strikt die normen, en zijn die ook zo gaan interpreteren. Terwijl toxicologen zeggen dat je wel een miljoen eieren moet eten. Het is geen acuut gevaar voor de volksgezondheid en dat is niet gerectificeerd."

Vergeet niet, fipronil mag niet in levensmiddelen zitten. Dus ook niet in eieren.

Benno Bruggink

Maar volgens Benno Bruggink van de NVWA kan de norm niet worden aangepast. "De norm is vastgesteld door deskundigen en wij handhaven die alleen. Vergeet niet, fipronil mag niet in levensmiddelen zitten. Dus ook niet in eieren."

De pluimveehouders, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de supermarktsector hielden vandaag topoverleg. Daar werd afgesproken dat het onderzoek naar pluimveebedrijven waar mogelijk het anti-luizenmiddel fipronil in eieren is terechtgekomen, wordt versneld. Het onderzoek moet morgen klaar zijn.

Bruggink durft niet te zeggen of dan alle eieren in de supermarkt veilig zijn. "De geblokkeerde bedrijven moeten ervoor zorgen dat alle eieren terug worden gehaald uit de supermarkt. Dat gaat morgen gebeuren. De eieren die dan geleverd worden, zijn schoon. Maar ik kan niet uitsluiten dat nog een bedrijf zich bij ons meldt."

Volgens De Haan komen de 180 verdachte bedrijven die nu worden gecontroleerd uit de administratie van Chickfriend. "Maar er zijn ook bedrijven die zich zelf hebben gemeld. Dat is een enkeling. En die moet nog worden onderzocht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl