Exterieur van het Justitieel Complex Schiphol voor de uitspraken in in het liquidatieproces Passage.
Aangepast

OM wil straf voor kroongetuigen volledig kunnen kwijtschelden

Het moet mogelijk worden om straffen van kroongetuigen in bepaalde zaken volledig kwijt te schelden in ruil voor belastende verklaringen. De hoogste baas van het Openbaar Ministerie, Gerrit van der Burg, vindt dat het systeem moet worden verruimd.

"Het is nodig in sommige gevallen om voor straffeloosheid te pleiten. Wij strepen een straf dan niet weg, maar leggen de rechter voor om verdachten te veroordelen tot schuldig zonder straf", zegt Van der Burg in Nieuwsuur.

Kroongetuigen kunnen nu maximaal de helft van hun straf wegstrepen in ruil voor belastende verklaringen. "We zien nu dat voor kleinere vissen zelfs 50 procent een te hoge drempel is om uit het milieu te komen."

Fred Ros en Peter la S.

Vandaag bepaalde het gerechtshof in het liquidatieproces Passage dat de verklaringen van de criminele kroongetuigen Fred Ros en Peter la S. betrouwbaar zijn. Hun eigen straffen zijn gehalveerd. Zij zijn inmiddels begonnen aan een nieuw leven in een getuigenbeschermingsprogramma.

Van der Burg benadrukt het belang van het programma. "In dit soort milieus, waar praten met de politie en klassieke opsporingsmethoden geen soelaas bieden, zijn kroongetuigen heel belangrijk om uiteindelijk duidelijkheid te geven."

Ontknoping in liquidatieproces: vier keer levenslang

In Nieuwsuur geeft Van der Burg voor het eerst toelichting op het liquidatieproces Passage. Van der Burg is blij dat het gerechtshof in Amsterdam vier keer levenslang heeft opgelegd tegen de hoofdverdachten in het proces.

"Ik ben enorm opgelucht dat er na al die jaren recht is gedaan. Er is recht gedaan aan het leed van de nabestaanden. De samenleving heeft gezien dat dit soort liquidaties niet passen."

Dino Soerel, Jesse R., Mohammed 'Moppie' R. en Siegfried S. moeten levenslang de cel in voor hun betrokkenheid bij liquidaties in de Amsterdamse onderwereld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl