Deelnemers aan het Passageproces met achter de microfoon hoofdverdachte Dino Soerel
NOS NieuwsAangepast

Vier keer levenslang in liquidatieproces, nu ook voor Dino Soerel

Het gerechtshof in Amsterdam heeft de hoofdverdachte in het Passageproces, Dino Soerel, tot levenslang veroordeeld voor liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. Drie anderen (Jesse R., Mohammed R. en Siegfried S.) kregen dezelfde straf.

Soerel kreeg in eerste aanleg bij de rechtbank zes maanden wegens witwassen; hij werd toen nog vrijgesproken van de liquidaties. De andere drie hadden al levenslang gekregen.

Vijf verdachten kregen gevangenisstraffen van 5,5 jaar tot 14 jaar. Die straffen waren hoger dan het OM in hoger beroep had geëist. Het hof wil daarmee zijn afschuw tot uitdrukking brengen over de "beklemmende kilte en gewetenloosheid" waarmee de liquidaties zijn voorbereid en uitgevoerd. Eén verdachte ging vrijuit.

Het Passageproces in een minuut

De verklaringen van de kroongetuigen Peter la S. en Fred Ros waren voor de bewijsvoering cruciaal. Anders dan de verdediging van de verdachten, vindt het Hof de afgelegde belastende verklaringen betrouwbaar, omdat die door andere informatie in het dossier wordt ondersteund.

Omdat zij als kroongetuige zijn opgetreden had het OM om halvering van de aan La S. en Ros op te leggen straffen gevraagd. Het hof is daarin meegegaan. La S. kreeg acht jaar in plaats van zestien, Ros veertien in plaats van 28.

La S. had in eerste aanleg ook al strafvermindering van acht jaar gekregen, Ros kreeg toen 30 jaar cel. Hij was toen nog geen kroongetuige. Omdat hij zijn straf al in voorarrest heeft uitgezeten, komt hij onmiddellijk vrij, net als twee andere veroordeelden. Ros en La S. zijn in een getuigenbeschermingsprogramma van het OM opgenomen.

Willem Holleeder (archief)

Het hof heeft onder meer op basis van de verklaringen van Ros vastgesteld dat Soerel en Willem Holleeder de opdrachtgevers zijn geweest van de moorden op hasjhandelaar Kees Houtman en kroegbaas Van der Bijl in 2005 en 2006 in Amsterdam. Holleeder stond vandaag niet terecht. Zijn aandeel komt in een afzonderlijk proces aan de orde.

Toch is deze vaststelling slecht nieuws voor hem, omdat het Amsterdamse hof de verklaring van Ros over Holleeders rol in deze liquidaties nu heeft geaccepteerd. "Je kan je moeilijk voorstellen dat de rechtbank in de zaak-Holleeder later tot een andere conclusie komt", zei verslaggever Mattijs van de Wiel op NPO Radio 1.

De rechters van het Amsterdamse hof

Het Passageproces gaat over zeven liquidaties en pogingen daartoe tussen 1993 en 2006. Het is de omvangrijkste en langst durende rechtszaak in Nederland ooit. De veroordeelden zijn opdrachtgevers, tussenpersonen en huurmoordenaars.

In eerste instantie waren er twaalf verdachten, maar een van hen werd in 2014 in Istanbul vermoord en een andere verdachte stierf een natuurlijke dood.

De zaak loopt al tien jaar. Het OM en de verdachten kunnen nog in cassatie bij de Hoge Raad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl