Aangepast

Ontknoping in liquidatieproces: vier keer levenslang

Het hof heeft vandaag in hoger beroep een levenslange gevangenisstraf opgelegd aan Dino Soerel, Jesse R., Mohammed 'Moppie' R. en Siegfried S.. Zij moeten levenslang de cel in voor hun betrokkenheid bij liquidaties in de Amsterdamse onderwereld.

Hoofdverdachte Soerel - door justitie gezien als het kopstuk en de opdrachtgever - was eerder door de rechtbank veroordeeld tot zes maanden wegens witwassen en werd toen nog vrijgesproken van liquidaties. De andere drie verdachten hadden al levenslang gekregen.

Getuigenbeschermingsprogramma

Het hof bepaalde bovendien dat kroongetuige Fred Ros 14 jaar de cel in moet. Omdat hij daarvan al meer dan twee derde in de cel heeft doorgebracht, is hij per direct vrij. Kroongetuige Peter la S. kreeg 8 jaar cel.

De verklaringen van beide kroongetuigen worden beoordeeld als geloofwaardig. Volgens het hof hebben zowel La S. als Ros zichzelf niet gespaard in verklaringen. Ros en La S. zijn in een getuigenbeschermingsprogramma van het OM opgenomen.

In alles is het liquidatieproces de overtreffende trap

Met de uitspraak komt voorlopig een einde aan het langstlopende proces in Nederland dat in alles de overtreffende trap is geweest. Een proces dat tien jaar geleden begon met twaalf verdachten.

Centraal stonden zeven moorden in de Amsterdamse onderwereld: de moord op kroegbaas Thomas van der Bijl, op vastgoedhandelaar en crimineel Kees Houtman en nog vijf moorden uit 1993.

Twee van de verdachten zijn inmiddels overleden. Eén als gevolg van een ziekte, een ander is geliquideerd. Een van de tien verdachten heeft samengewerkt met justitie. Peter La S. werd kroongetuige en legde belastende verklaringen af over de andere verdachten.

Stilzwijgen

Het leidde in 2013 tot een eerste uitspraak van de rechtbank die drie verdachten veroordeelde tot levenslang. In hoger beroep kwam justitie met een tweede kroongetuige op de proppen als moordmakelaar Fred Ros het stilzwijgen doorbreekt.

Ros regelde de wapens, de schutters en de betalingen voor de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl. In ruil voor zijn verklaringen krijgt hij van justitie een halvering van zijn 30-jarige gevangenisstraf opgelegd voor onder meer het organiseren van de moord op Houtman.

Meesterbrein

Grote afwezige in het proces was Willem Holleeder. Het Openbaar Ministerie denkt dat hij het meesterbrein achter een aantal liquidaties is. Hij komt in een apart proces volgend jaar aan de beurt. Mede op basis van de verklaringen van kroongetuige Fred Ros wordt Holleeder aangeklaagd voor meerdere moorden.

Het OM en de verdachten kunnen na de uitspraak van vandaag nog in cassatie bij de Hoge Raad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl