Herman Bolhaar

'Grenzen aan wat we tegen criminelen kunnen doen zijn bereikt'

Liquidaties op klaarlichte dag, bedreiging en intimidatie van bestuurders, en tientallen miljoenen aan zwart geld. Het Openbaar Ministerie maakt zich zorgen over de oprukkende georganiseerde misdaad.

"De grenzen aan wat het Openbaar Ministerie nog kan in de strijd tegen criminelen zijn bereikt", zei Herman Bolhaar, voorzitter van het college van procureurs-generaal. De oprukkende zware criminaliteit en de bezuinigingen van 25 procent op de begroting maken dat justitie in de toekomst veel selectiever te werk zal gaan.

Financiële stromen

Volgens Bolhaar gaat het OM in de toekomst nog meer zaken zelf afhandelen. "We gaan zuiniger om met het strafrecht: alleen die zaken naar de rechter waar een rechter echt nodig is", zei Bolhaar.

Toch wil Bolhaar dat Justitie met meer mensen achter de financiële stromen van criminelen gaat aanzitten. "Het gaat de criminelen om geld verdienen, dus je moet het geld afpakken", zei Bolhaar in Nieuwsuur. "We willen ze veroordeeld krijgen voor witwassen en daarna het gronddelict, als we de kans krijgen."

Bovenwereld

Bolhaar maakt zich grote zorgen over de verharding van het criminele circuit. Zo heeft de Amsterdamse politie het afgelopen jaar gemiddeld één keer per week iemand gewaarschuwd voor een aanslag. "Het verdiept, het verhardt en het wordt internationaler. Mijn belangrijkste zorg is dat de boven- en onderwereld steeds meer met elkaar te maken krijgen."

In Zaandam werd afgelopen week op klaarlichte dag crimineel Lucas Boom doodgeschoten. Veel kinderen waren getuige van de liquidatie.

Hoe pak je de grote criminelen aan?

Tweehonderdduizend pillen

Vooral in Zuid-Nederland dreigt de georganiseerde misdaad onbeheersbaar te worden. Een speciaal team richt zich sinds oktober op de aanpak van de drugsindustrie in Noord-Brabant, Limburg en Zeeland.

In het afgelopen half jaar zijn bij 170 acties tegen georganiseerde drugsmisdaad, 149 mensen aangehouden. Daarbij zijn ruim 60.000 liter chemicaliën, bijna 200.000 pillen en meer dan 115.000 hennepplanten in beslag genomen.

Geld afpakken

"Wij komen er steeds meer achter dat we nauwelijks criminele groepen hebben, maar dat we veel meer te maken hebben met een soort crimineel netwerk, een soort criminele industrie", zegt plaatsvervangend politiechef Jaco van Hoorn van de eenheid Zeeland-West-Brabant.

Om de georganiseerde misdaad de pas af te snijden, probeert justitie vooral hun geld af te pakken. Dat was vorig jaar een record van 136 miljoen euro. Het OM probeert in eerste instantie om de bendes veroordeeld te krijgen voor het witwassen van geld, daarna wordt vaak pas gekeken naar de misdaad zelf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl