Nieuwsuur
Nieuwsuur

Qatar zit in een isolement. Hangen er nu meer vlaggen in de straten? Niet echt, maar het portret van de emir zie je wel overal. Het is een gestileerd portret dat een beetje doet denken aan het iconische portret van Che Guevara. En voor de inwoners van Qatar werkt het: samen in moeilijke tijden achter de leider.

Het nationalisme en de steun voor de emir ligt er in Qatar vaak zo dik bovenop dat je je afvraagt of het wel echt is. Of het in het uiteindelijk niet vrije Qatar niet het napraten is van de staatsmedia omdat je tegen buitenlandse media geen kritiek wil uiten.

'Qatar laat zich niet klein krijgen. Ons is onrecht aangedaan'

Toch is het volgens mij iets anders. Het nationalisme is namelijk onderdeel van een breder palet dat je ook overal hoort. Qatar is onrecht aangedaan. En de lijst met dertien eisen heeft dat alleen maar bevestigd. Want wat zij ons verwijten, gebeurt ook in de Emiraten en in Saudi-Arabië. En nog wel erger. Dat hoor je hier.

En het nationalisme wordt ook gekoppeld aan daadkracht. De veehouder die in no time stallen bouwt voor koeien. De advocate die gratis bedrijven bijstaat die in de problemen komen door de blokkade. De zangeres die een soort Koningslied schrijft. De kunstenaar die besluit dat iconische portret van de emir te maken.

We laten ons door de Saudi's (en in mindere mate - krijg ik de indruk - de Emiraten) niet klein krijgen. "De producent van melk in Saudi-Arabië ondervindt meer schade dan wij", zegt de veehouder. "En tegen de tijd dat de relaties weer normaal zijn, hoeven wij hun melk niet meer, want dan zijn we zelfvoorzienend." Strijdlust dus eigenlijk.

"Het is eigenlijk een stammenstrijd op staatsniveau", zegt een onderzoeker van Georgetown University. De wrok van de kroonprinsen in Saudi-Arabië en de Emiraten tegen de emir van Qatar is persoonlijk. Dat maakt een oplossing ook moeilijk. Hij houdt zelfs rekening met een militaire stap tegen Qatar. Vooral ook omdat er uit Amerika geen sturing komt, alleen maar tegenstrijdige signalen.

De mensen die ik spreek in Qatar zien dat scenario niet zo snel gebeuren. Maar een maand geleden zagen ze de situatie waarin ze nu zitten, ook niet aankomen. Dat zeggen ze er vaak eerlijk bij.

Wat er nu gebeurt is zonder precedent in de Golfregio. Het gebeurt in een regio - het Midden-Oosten - waar verhoudingen aan het schuiven zijn. En in een wereldorde waar de grote politieagent zich al lange tijd heeft opgesloten in eigen huis.

STER reclame