De Amerikaanse minister Rex Tillerson
NOS NieuwsAangepast

VS: Qatar en buurlanden moeten om tafel

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson vindt dat Qatar en de vier landen die het oliestaatje boycotten, samen moeten zoeken naar een oplossing. "Het zou productief zijn als de landen om tafel gaan, op zoek naar een oplossing", zei Tillerson.

Bahrein, Egypte, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten hebben onlangs alle diplomatieke banden met Qatar verbroken. Ze beschuldigen het steenrijke emiraat van banden met terroristische groeperingen.

Vlak voor het weekend dienden de landen een lijst met dertien eisen in bij Qatar, om de crisis te beëindigen. Zo moet de door Qatar gefinancierde nieuwszender Al Jazeera dicht, moet Qatar het contact met Iran op een lager pitje zetten en de banden doorsnijden met onder meer Hezbollah en IS. Ook willen de landen een geldbedrag.

Moeilijk

Volgens de VS wordt het voor Qatar moeilijk om aan sommige van die eisen te voldoen. Wel is de lijst volgens Tillerson voor "basis voor een gesprek dat kan leiden tot een oplossing".

Of Qatar wil praten is maar de vraag. De minister van Buitenlandse Zaken zei dat de boycot eerst moet worden opgeheven voor het land om tafel gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl