Wethouder Bouke Arends van Emmen blijft op zijn post als hij opnieuw bedreigd zou worden. "Ik ben aangesteld om een gemeente te besturen. De inwoners van Emmen van dienst te zijn. Dat kan niet vanaf een hotelkamer in het buitenland en dat gaat dus ook niet gebeuren", zegt hij in een interview met de lokale pers.
Een drugsgerelateerde dreiging werd in maart door het Openbaar Ministerie zo ernstig genomen dat Arends en zijn vrouw in een gepantserde auto de wijk moesten nemen naar het buitenland.
No Surrender
Het blijft onduidelijk wie achter het dreigement zat, maar er is een link met de sluiting en sloop van het clubhuis van motorclub No Surrender in Emmen. Volgens de politie werd daar gehandeld in drugs. De gemeente besloot daarom in januari de deuren van het pand te sluiten.
De politie heeft niemand gearresteerd vanwege de dreiging. No Surrender ontkent er iets mee te maken te hebben. "Het is een hetze van het OM richting No Surrender", vindt voorman Henk Kuipers, tevens een neef van Arends.
Drie weken lang leefde de wethouder in een gedwongen isolement in het buitenland op advies van het OM. "Ergens" in Groot-Brittannië, hij kan niet zeggen waar. Het 'vluchten' frustreerde hem enorm. "Je wil maar een ding: thuis blijven en weer aan het werk."
Zijn drie kinderen verbleven in Emmen. "Je moet vluchten voor tegenstanders van de rechtstaat. Dat gaat tegen al mijn principes in. Ik heb het gedaan omdat het je overrompelt en je luistert naar dwingende adviezen van justitie."
Arends is niet de enige die te maken kreeg met bedreigingen. Uit eerder onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat honderden raadsleden een zelfde ervaring hebben.
Zij overwogen zelfs op te stappen. Zeven procent van de raadsleden zou zich door bedreigingen laten beïnvloeden bij de keuze om door te gaan bij de volgende verkiezingen.
Onafhankelijk
Een doodsbedreiging ondermijnt volgens Arends de rechtsstaat. De onafhankelijkheid van bewindsvoerders staat op het spel. "Zodra je moet nadenken of je bedreigd zou kunnen worden, dan kun je niet meer onafhankelijk zijn in je oordeel. Veel bestuurders steunen mij, en willen ook een hardere aanpak van dit soort bedreigingen", zegt Arends.
Maar een volgende keer zal hij anders beslissen. "Komt het opnieuw voor dan ga ik op mijn manier de strijd aan door mijn werk te blijven doen", zegt Arends. "Ik accepteer nooit dat zij het roer in handen krijgen."
- Locoburgemeester Emmen dook drie weken onder na doodsbedreiging
- Gemeentes worstelen met georganiseerde misdaad
- Minderheid raadsleden beïnvloedbaar door bedreigingen
- Rotterdams raadslid trekt zich tijdelijk terug om bedreigingen uit Turkije
- 'Eigenlijk praten we te weinig over bedreigingen'
- Honderden raadsleden overwogen opstappen