Zaterdagavond ontstond een diplomatieke rel rond een bezoek van de Turkse minister van Familiezaken
NOS NieuwsAangepast

Rotterdams raadslid trekt zich tijdelijk terug om bedreigingen uit Turkije

Het Rotterdamse raadslid Turan Yazir (CDA) trekt zich tijdelijk terug uit de gemeenteraad, omdat hij wordt bedreigd. De Turkse krant Sabah wees hem gisteren aan als mede-aanstichter van de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije.

Sabah noemt hem de 'geestelijk leider' van de Gülen-beweging in Nederland. Yazir heeft eerder zelf gezegd dat hij geïnspireerd is door Gülen, wat hem sinds de mislukte coup in Turkije vorig jaar op bedreigingen is komen te staan.

Volgens een verklaring van het CDA hebben de spanningen in de Turkse gemeenschap in Rotterdam een dusdanige impact op Yazir, dat hij zijn taak als raadslid voorlopig niet kan uitvoeren. Yazir is volgens fractievoorzitter Sven de Langen vastbesloten nog voor de zomer terug te keren.

Gevolg van intimidatie uit Turkije

Zaterdagavond liep een bezoek van de Turkse minister van Familiezaken uit op een diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije. De bedreigingen aan het adres van Yazir waren al langer gaande, maar namen dit weekend in hevigheid toe.

Sybrand Buma, fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer, is diep getroffen door het terugtreden. "Gevolg van onacceptabele inmenging en intimidatie uit Turkije. Dit moet stoppen."

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb zegt het te betreuren dat Yazir terugtreedt. Hij wenst hem sterkte en wil de CDA'er waar nodig bijstaan.

Rol Turkse consul

Het CDA heeft drie van de 45 zetels in de Rotterdamse gemeenteraad en maakt deel uit van de coalitie. Vanmiddag debatteerde de gemeenteraad over de gebeurtenissen.

De Rotterdamse CDA-fractie wil ook af van de Turkse consul in de stad. "De rol van deze consul is schandalig. Hij stapelt fout op fout", zegt fractievoorzitter Sven de Langen. Niet alleen heeft de consul het afgelopen weekeinde burgemeester Aboutaleb misleid, hij speelde ook al een dubieuze rol door informatie over vermeende Gülen-aanhangers door te spelen aan Ankara, zegt De Langen. "Onze conclusie is duidelijk: met deze man is niet meer te werken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl