De tentakels van de georganiseerde misdaad reiken tot diep in de provincie en dat beperkt zich niet tot Noord-Brabant. Ook bijvoorbeeld in Gelderland zijn de gevolgen van intimidatie en infiltratie merkbaar.
Dat beamen de broers Hermen en Dirk Vreugdenhil. Ze zijn beiden Statenlid; de een in Gelderland, de ander in Brabant. Ze waarschuwen gemeentebesturen voor de inmenging van georganiseerde misdaad. Ze pleiten ook voor aanscherpen van het strafrecht, om de criminelen beter te kunnen weren uit het publieke bestuur.
In elk dorp, stad, platteland. Het is overal aanwezig.
"Ik denk dat het een heel ernstig probleem is. In Gelderland zien we de afgelopen jaren een toename van de criminaliteit, daar zijn heel veel partijen bij betrokken. Bijvoorbeeld bedrijven, overheden en boeren, dus het is een groot probleem", aldus Dirk Vreugdenhil. Voor broer Hermen is dit al langer een bekend probleem in Noord-Brabant: "In Brabant hebben we er overal mee te maken. In elk dorp, stad, platteland. Het is overal aanwezig."
Pieter Tops is hoogleraar bestuurskunde, hij schreef samen met journalist Jan Tromp het boek 'De achterkant van Nederland'. Een boek over wie de baas is in Nederland. Hij kent meerdere gevallen van bedreiging en intimidatie van lokale bestuurders.
Ook Commissaris van de Koning, Clemens Cornielje, maakt zich zorgen over de toename van intimidatie door de onderwereld. Hij pleit er, mede namens alle provincies van Nederland, voor dat lokale besturen in het geweer komen tegen de intimidatie, de bedreigingen en het geweld.
"Er moet veel meer gebeuren aan intimidatie van lokale politici. We moeten gaan experimenteren met nieuwe aanpakken en ook kritisch kijken naar privacywetgeving. We moeten meer informatie kunnen uitwisselen."