Door de aanslag in Parijs van donderdagavond staat de verkiezingsstrijd in Frankrijk op scherp. Vrijwilligers gaan op de laatste campagnedag in het hele land de straat op om stemmen te werven. De aanslag kan vooral zwevende kiezers op andere gedachten brengen, zegt politicoloog Pierre Mathiot.
In Noord-Frankrijk gaat de campagne drie dagen voor de eerste ronde van de verkiezingen ondanks de aanslag de hele dag door. "We gaan door tot twee seconden voor middernacht", zegt Front National-aanhanger Marie-Chantal Blain uit Wattrelos. Kapster en gemeenteraadslid Blain voert in de grensstad campagne voor Marine Le Pen.
De nationalistische Le Pen eiste na de aanslag een directe sluiting van de Franse grenzen. Marie-Chantal Blain is het daarmee eens. "Hier aan de grens met België hebben we jarenlang douanecontroles gehad, dat werkte prima. Dit land heeft Marine Le Pen nodig. Andere kandidaten veranderen niets."
Ook aanhangers van François Fillon voeren campagne in Noord-Frankrijk. Locoburgemeester Leonard Delcourt van Roubaix plakt affiches aan voor de rechts-conservatieve kandidaat. 'Voor een staat die ons beschermt' staat op de posters. "Helaas een actuele tekst. We hadden niet gedacht dat de terroristische dreiging zo actueel zou zijn", zegt Delcourt.
"De aanslag zal de verkiezingen zeker beïnvloeden. We hebben een president nodig die voor meer veiligheid zorgt." De strijd tegen terrorisme is volgens Delcourt belangrijker dan de corruptie waarvan de Franse justitie Fillon verdenkt. "Die affaires maken me niet veel uit. Wat telt is het landsbelang."
De aanslag kan invloed hebben op de eerste ronde van de verkiezingen zondag, zegt hoogleraar politicologie Pierre Mathiot van Sciences Po Lille. "Dat geldt vooral voor de kiezers die het nog niet weten, een groep van 25 procent. Zij stemmen na de aanslag mogelijk eerder op een nationalistische of rechtse kandidaat, omdat die zich altijd sterk hebben uitgesproken tegen terrorisme."
Op de markt in een volksbuurt van Wattrelos wordt driftig campagne gevoerd. De bezoekers weten natuurlijk wat er in Parijs gebeurd is, maar zeggen dat ze zich daar niet door zullen laten leiden in stemhokje. "Het verandert niks aan mijn keuze", zegt een marktbezoeker. "Zo'n aanslag als in Parijs kan overal gebeuren, wie er ook president is. Helaas moeten we ermee leren leven."