Aangepast

De Hoop Scheffer: 'Trump kiest voor klassiek Amerikaans buitenlandbeleid'

"Je ziet het karakter van Trump samenkomen met de meer traditionele lijn in het Amerikaanse beleid. Die staat in de traditie van wanneer Amerika zijn kracht moet tonen, dat ook moet doen. De traditionele vleugel in het Witte Huis wint het van de strikt ideologische vleugel." Dat zegt voormalig secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer in Nieuwsuur.

Volgens de Hoop Scheffer is de beslissing van president Trump om een vergeldingsaanval uit te voeren op het regime van Assad een belangrijke ommezwaai. Nog niet eerder zagen we Amerikanen het leger van de Syrische president aanvallen. 

Trump liet vannacht raketten afvuren op een luchtmachtbasis van het regime, waarvandaan volgens de VS eerder deze week een chemische aanval werd uitgevoerd. Bij de vergeldingsaanval kwamen zeven mensen om het leven.

Rode lijn

"Toen ik die foto zag van die vader met de dode tweeling. Die foto heeft Trump ook gezien. Wat gaat er dan in zo'n van een leider om? We moeten iets doen.” 

Volgens de Hoop Scheffer wil Trump daarnaast bewijzen dat hij niet Obama is. "Obama trok een rode lijn en dwong die niet af. Trump heeft een rode lijn getrokken en heeft hem wel afgedwongen."

Met de aanval op Syrië geeft president Donald Trump, volgens De Hoop Scheffer, ook een sterk signaal af aan Rusland. 

"Wij zijn er ook nog als Verenigde Staten. Wij kunnen op het moment als ons dat goeddunkt onze militaire macht inzetten. En ook aan China. Denk erom. U moet druk uitoefenen op Noord-Korea, want als het daar uit de hand loopt, dan zijn wij er ook nog."

Amerikaanse aanval op Syrië

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl