Trump tijdens de persconferentie met Merkel
Aangepast

Trump zet morgen het mes in milieumaatregelen

Amerikaanse milieuactivisten zijn er al maanden bang voor en morgen lijkt het echt te gaan gebeuren: de ontmanteling van de milieuwetten die door oud-president Barack Obama werden aangenomen.

President Donald Trump zet dan naar verwachting zijn handtekening onder een presidentieel decreet dat een einde maakt aan de strengere regels voor de uitstoot van broeikasgassen. Volgens Trump zitten die regels economische ontwikkeling in de weg.

Trump zet morgen het mes in milieumaatregelen

Obama wilde met zijn Clean Power Plan afrekenen met het tijdperk dat de VS, samen met China, de grootste vervuiler ter wereld is en dwarsligt op klimaatgebied. De plannen moesten de uitstoot van broeikasgassen door kolencentrales reduceren.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof schortte die plannen vorig jaar al op. Een aantal Republikeinse gouverneurs had een zaak aangespannen om de milieuplannen tegen te houden. Zij vonden dat de federale overheid niet over die winning gaat. Trump wil er nu helemaal van af. Ook een verbod op nieuwe kolenmijnen gaat vermoedelijk van tafel.

Klimaatscepticus

Vorige maand benoemde Trump al klimaatscepticus Scott Pruitt tot de nieuwe directeur van de Amerikaanse milieudienst EPA, die de klimaatregels oplegt aan de industrie. Pruitt (48) maakte de afgelopen jaren juist naam met het bestrijden van het agentschap. Hij spande verschillende rechtszaken aan tegen het Environmental Protection Agency.

Scott Pruitt

Volgens Pruitt is de uitstoot van CO2 geen belangrijke oorzaak van de opwarming van de aarde. Ook noemde hij het klimaatakkoord van Parijs een "slechte deal".

Of Trump zich wil terugtrekken uit de klimaatovereenkomst is onduidelijk. Maar het lijkt nu al onhaalbaar om de afspraken die in Parijs zijn gemaakt na te komen.

Jill Stein van de Green Party in de VS rekent op het Amerikaanse volk. "Dit decreet gaat pijn doen. Maar het Amerikaanse volk is actiever dan sinds lange tijd en we zijn klaar om terug te vechten. Het is nu aan het volk om te zorgen dat de federale overheid zijn verantwoordelijk neemt."

'Het gaat om onze lucht en ons water'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl