Trump
NOS NieuwsAangepast

Trump bezuinigt enorm op klimaat- en milieuorganisatie

De Amerikaanse president Trump wil stevig bezuinigen op het Environmental Protection Agency (EPA), de organisatie die zich bezighoudt met het klimaat en het milieu. Er verdwijnen duizenden banen en er wordt fors gekort op allerlei programma's.

Persbureau AP heeft het begrotingsvoorstel in handen gekregen. Het budget wordt met ongeveer 25 procent verminderd en 3000 banen verdwijnen, ongeveer 19 procent.

Vooral het programma voor het herstellen van de vervuilde grote meren wordt getroffen. Voorheen ging er 300 miljoen dollar naar het verbeteren van de waterkwaliteit van onder meer het Michiganmeer en het Ontariomeer, nu nog 10 miljoen.

Een half bevroren Michiganmeer met op de achtergrond Chicago

Twee activiteiten worden helemaal geschrapt: het controleren van de zwemwaterkwaliteit en het terugbrengen van dieseluitstoot.

"Dit voorstel laat zien dat Trumps regering niet dezelfde waarden heeft voor schone lucht, schoon water en gezond land als de meerderheid van de burgers", zegt het voormalig hoofd van de EPA, Gina McCarthy. Trump verving haar door Scott Pruitt, die er geen geheim van maakt de EPA eigenlijk te willen opheffen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl