Scott Pruitt
NOS NieuwsAangepast

Klimaatscepticus nieuwe baas Amerikaans milieuagentschap

De Amerikaanse Senaat heeft Scott Pruitt (48) benoemd tot de nieuwe directeur van de Amerikaanse milieudienst EPA. Pruitt maakte de afgelopen jaren juist naam met het bestrijden van het agentschap.

Pruitt is nu nog openbaar aanklager in de staat Oklahama. In die hoedanigheid spande hij dertien rechtszaken aan tegen de EPA, het Environmental Protection Agency.

"Met Pruitt krijgt de EPA in feite zijn felste tegenstander als baas", zegt correspondent Wouter Zwart. "Hij staat al jaren bekend als een klimaatscepticus, die nauwe banden onderhoudt met de olie- en kolenindustrie."

Pruitt past uitstekend bij de plannen van president Trump.

Correspondent Wouter Zwart

Ook viel hij een plan van Obama aan om de uitstoot van schadelijke stoffen te beperken. Pruitt heeft nauwe banden met de energiesector. Toen hij in 2014 moest worden herkozen voor een nieuwe termijn als aanklager, kreeg hij tonnen van bedrijven in de energiebranche.

"Pruitt past uitstekend bij de plannen die president Trump heeft met het Ministerie van Milieuzaken. Trump wil zo snel mogelijk de klimaatregulering ongedaan maken die de EPA ten tijde van Obama had opgelegd aan de industrie."

Daar begon de president gisteren al mee, vertelt Zwart. "Dat deed hij door in het bijzijn van mijnwerkers een wet te tekenen, die de regels versoepelt voor het lozen van afvalwater uit kolenmijnen." Dat beleid moet Pruitt nu voortzetten; onder meer door de EPA flink te hervormen, afdelingen te ontmantelen, en personeel te ontslaan.

Milieuorganisaties zijn fel tegen de benoeming van Pruitt. Zij vrezen dat bijvoorbeeld de inspanningen van de EPA om de klimaatdoelen te halen, teniet worden gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl