Jaap de Hoop Scheffer
NOS Nieuws

De Hoop Scheffer: we moeten president Trump serieus nemen

Europa moet de Amerikaanse president Trump serieus nemen. Anders bestaat de kans dat hij over de hoofden van de Europese landen heen deals gaat sluiten met de Russische president Poetin en dan is Europa uitgespeeld. Dat zegt oud-NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer in een interview met het AD.

De Hoop Scheffer vindt Trump een onvoorspelbare man die zichzelf belangrijker vindt dan het ambt, maar hij zegt dat het belangrijk is om toenadering tot de Amerikaanse president te zoeken. Dat kan volgens hem onder meer door de afspraken binnen de NAVO na te komen.

Trump heeft gezegd dat de NAVO-landen zich moeten houden aan de afspraak om 2 procent van hun bruto binnenlands product aan defensie te besteden. "Dat Trump hier een punt van maakt, is volkomen terecht. We kunnen niet bij Amerika blijven aankloppen als het weer ergens op de wereld misgaat. Wat mij betreft verhogen we het defensiebudget binnen vijf jaar van nu 1,16 procent van het bruto binnenlands product tot 2 procent", zegt De Hoop Scheffer in het AD.

Vliegdekschip

Over twee maanden is Trump in Brussel om het nieuwe hoofdkantoor van de NAVO te openen. Volgens De Hoop Scheffer is dat het uitgelezen moment om te laten zien dat Europa defensie serieus neemt. "Laten we Trump eens uitnodigen op een Brits vliegdekschip." Ook is het volgens de oud-NAVO-baas een prima uitgangspunt om Amerikaans defensiematerieel te kopen.

De Hoop Scheffer begrijpt wel dat vorige maand op het Malieveld in Den Haag werd gedemonstreerd tegen Donald Trump, maar hij begrijpt niet dat vice-premier Asscher ook tussen de betogers stond. "Boe roepen is geen beleid, dat is het afreageren van frustratie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl