Nieuwsuur

De uitzending van 17 maart

Nieuwsuur

Hoe veerkrachtig is de PvdA?

In de nieuwe Tweede Kamer zal de Partij van de Arbeid met negen zetels vertegenwoordigd zijn, de derde linkse partij achter de SP en GroenLinks met elk 14 zetels.

Binnen de PvdA woedt discussie over de vraag 'hoe nu verder'. Dit weekend bijvoorbeeld zullen de leden zich uitspreken over de toekomst van voorzitter Hans Spekman, die ook verantwoordelijk was voor de campagne.

Wat doet de uitslag van de verkiezingen en de nasleep daarvan met de partij?

Merkel op bezoek bij Trump

De machtigste man ter wereld kreeg vandaag de machtigste vrouw ter wereld op bezoek. En dat was niet op voorhand een prettige kennismaking. Een ontmoeting tussen twee totaal verschillende karakters: de impulsieve Trump en de bedachtzame Merkel.  De twee wereldleiders denken totaal verschillend als het gaat om vrije handel, migratie en de manier waarop een samenleving beschermd moet worden.

In Nieuwsuur meer over het bezoek en de verhouding tussen de beide wereldleiders. In de studio reageert Ton Nijhuis van het Duitsland Instituut.

'OM misleidt rechter in zaak schietpartij Irak'

In 2004 werd de Irakees Azhar Jaloud bij een wegversperring doodgeschoten. Bij die schietpartij in Zuid-Irak waren destijds een Nederlandse luitenant en Irakese militairen aanwezig.

Uit vertrouwelijke stukken blijkt dat het Openbaar Ministerie (OM), nog voordat ze al het bewijs over de schietpartij had verzameld en beoordeeld, al had besloten om die Nederlandse luitenant niet te vervolgen. Ook heeft het OM ontlastende verklaringen achtergehouden.

Dat beweert Liesbeth Zegveld. Zij treedt op als advocaat van de nabestaanden en spant een zaak aan tegen de Officier van Justitie en de Nederlandse luitenant. Zij vindt dat het Openbaar Ministerie de rechter heeft misleid.