Hans Spekman spreekt de PvdA-leden toe op de uitslagenavond
NOS NieuwsAangepast

Verdeeldheid PvdA-top: wel of geen bijltjesdag voor Spekman?

In de top van de PvdA is verdeeldheid over hoe de partij moet reageren op het historische verlies bij de Tweede Kamerverkiezingen. Sommigen vinden dat voorzitter Hans Spekman weg moet, anderen zeggen dat een zondebok aanwijzen niet helpt.

De ministers vergaderden gisteravond over de uitslag en daar waren verschillende geluiden te horen, zegt politiek verslaggever Wilco Boom. "Een deel van de top en de gewone leden vinden dat Spekman verantwoordelijk is omdat hij de campagneleider was."

Ook zou hij de lijsttrekkersverkiezing hebben doorgedrukt, waardoor Samsom het verloor van Asscher, en Asscher te laat aan zijn campagne kon beginnen. Boom: "Anderen achten oud-partijleider Samsom en zijn opvolger Asscher juist mede-verantwoordelijk en vinden het onzin om nu Spekman als zoenoffer weg te sturen."

Meer bewindslieden dan Kamerleden

Vanmorgen kwamen de ministers weer bij elkaar op het ministerie van premier Rutte. Er zijn inmiddels meer PvdA-bewindslieden dan Kamerleden, constateerden de aanwezige journalisten. Namelijk tien om negen.

"Ja, wrijf het er maar in", reageerde minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. Hij vindt dat het verlies niet aan één persoon moet worden opgehangen. "Er is natuurlijk iets fundamenteel misgegaan, daar moeten we de tijd voor nemen. We zijn er niet met een ´quick fix´, een snelle oplossing."

We moeten niet direct allemaal bijltjesdagen gaan organiseren

PvdA-minister Koenders

"Ik ben al heel lang bij de PvdA en ik heb dit nog nooit meegemaakt", zei minister Koenders van Buitenlandse Zaken. "Maar we moeten niet direct allemaal bijltjesdagen gaan organiseren. Als je zo diep zit moet je goed bij elkaar blijven en kijken hoe je eruit komt."

Ook minister Ploumen voor Buitenlandse Handel vindt het niet nodig dat Spekman meteen opstapt. "Als het zo moeilijk is kun je elkaar beter een beetje vasthouden en het samen aanpakken", zegt ze.

Leden maken afweging

Minister Bussemaker van Onderwijs laat merken dat zij daar anders over denkt. "We moeten zelf erkennen dat er fouten zijn gemaakt en dat daar consequenties aan verbonden zijn." Op de vraag wat ze ervan vindt dat Spekman zelf het liefst wil aanblijven zegt ze: "Ja, nou, we gaan morgen zien hoe het gaat. Of Spekman kan blijven is een afweging die de leden maken."

Ook de staatssecretarissen Klijnsma en Van Rijn zouden er zo over denken. Verder bevestigen bronnen in de partij dat de leden van de Eerste Kamerfractie van de PvdA onder leiding van fractievoorzitter Barth vanmiddag op een geheime locatie in Amsterdam bij elkaar komen, om over het vertrek van Spekman en de vervolgstappen te praten. Ook daar zijn de meningen verdeeld.

De uitkomst is ongewis

Politiek verslaggever Wilco Boom

Politiek verslaggever Wilco Boom: "De verdeeldheid in de top zie je terug in de moties die zijn ingediend voor de Ledenraad van morgen. De uitkomst is ongewis. Het zou best eens kunnen dat Spekman voldoende vertrouwen blijkt te hebben onder de leden om door te gaan."

Verdeeldheid PvdA-top: wel of geen bijltjesdag voor Spekman?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl