Aangepast

Aboutaleb: er was toestemming om te schieten

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft er rekening mee gehouden dat het zaterdag tot een schietpartij kon komen tussen bewakers van de Turkse minister van Familiezaken Kaya en Nederlandse politieagenten.

"Het was schrikaanjagend dat zij twaalf man mee had. Brede mannen, van wie wij niet wisten of ze gewapend waren of niet. Dat heeft ertoe geleid dat wij hele specialistische eenheden hebben laten komen. Zodat wij er zeker van waren dat als het tot een treffen zou komen, wij de baas zouden zijn. De toestemming om te schieten was gegeven", zegt Aboutaleb in Nieuwsuur.

Aboutaleb: toestemming om te schieten was gegeven

Aboutaleb wijst erop dat de Turkse consul-generaal die informatie had kunnen verstrekken. "Maar hij nam op dat moment zijn telefoon niet meer op." De consul ontkende volgens de burgemeester "dubbel en dwars" dat er een bijeenkomst zou zijn.

Via inlichtingendiensten was de gemeente erachter gekomen dat Kaya op weg was naar Rotterdam. "Wij zijn toen op de Nederlandse snelwegen op zoek gegaan naar de minister. Ergens hebben we het konvooi kunnen traceren. Dat hebben we staande weten te houden, maar daar glipten toch een paar auto's uit vandoor. Toen zijn we de minister kwijtgeraakt."

Achter het consulaat hebben agenten haar vervolgens kunnen tegenhouden. Minister Kaya wilde het consulaat binnengaan en Turkse Nederlanders toespreken over het referendum dat Erdogan meer macht moet geven. Daarvoor kreeg ze geen toestemming, waarop ze het land werd uitgezet.

De Turkse consul-generaal wilde niet reageren op vragen van Nieuwsuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl