PvdA-leider Lodewijk Asscher bij het NOS Radio 1 Journaal in gesprek met verslaggever Joost Vullings
NOS NieuwsAangepast

Asscher: nazi-uitspraak Turkije moet van tafel

Vice-premier Asscher vindt dat de uitspraak van de Turkse president Erdogan dat Nederland een nazi-overblijfsel en fascistisch is van tafel moet. Dat zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken zei gisteren dat hij zich geen illusies maakte over excuses van Turkije. "Die gaan ze echt niet geven." Premier Rutte noemde de opmerking van Erdogan onacceptabel.

Op de vraag wat de kabinetslijn is, zei Asscher dat er excuses moeten komen voor de nazi-opmerking en dat het buitengewoon vervelend is als die er niet komen. Dan blijven de verhoudingen met Turkije moeizaam, denkt hij. Hij noemde het walgelijk dat "wij met onze geschiedenis voor nazi's worden uitgemaakt".

Lijsttrekker en vice-premier

Asscher is vandaag als lijsttrekker van de PvdA te gast bij de NOS. Hij zei dat hij het afgelopen weekend steeds moest switchen tussen zijn rol in de campagne en in het kabinet.

Vooral bij het Debat van het Zuiden, afgelopen zaterdag, was het volgens hem een bizar rollenspel. Hij stond tegenover VVD-lijsttrekker Rutte te debatteren. "Maar vooraf en na afloop moesten we schouder aan schouder als vice-premier en premier optreden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl