EPA
Aangepast

'Met Schulz kunnen we de verkiezingen van Merkel winnen'

  • Dieuwke van Ooij

    verslaggever

  • Dieuwke van Ooij

    verslaggever

"Martin Schulz wil meer sociale rechtvaardigheid en hij is duidelijk tegen de populisten van rechts. Het is een goede tegenstander van bondskanselier Angela Merkel. Met hem kunnen we de verkiezingen winnen."

Hendrik Heithus is pas 16 maar al groot fan van Martin Schulz, de nieuwe lijsttrekker van de SPD. Hij hoopt dat Schulz in september wordt gekozen tot bondskanselier.

Sinds de voormalige voorzitter van het Europees Parlement terug is bij zijn partij, hebben duizenden nieuwe leden zich aangemeld, zoals Heithus. Hij is een van de weinigen die een kaartje wist te bemachtigen voor een SPD-bijeenkomst in de stad Schwerte, in Noordrijn-Westfalen.

'Schulz maakt sociale rechtvaardigheid weer tot verkiezingsthema'

Op tournee door het land, is merkbaar hoe populair Schulz inmiddels is. Hij heeft geen school afgemaakt en geen vlekkeloze biografie, mensen zien Schulz als aanraakbaar en menselijk. Het zijn eigenschappen die Merkel ontbeert.

Dat het Europees fraudebureau klachten over vriendjespolitiek en verspilling van belasting van Schulz onderzoekt, lijkt de SPD-aanhang in Schwerte niet uit te maken. "Dat is erg vergezocht en zal vast niet zo ver komen."

EPA
Jonge nieuwe leden van de SPD met Schulz-shirts aan

Met zijn luide roep voor meer sociale rechtvaardigheid spreekt Schulz veel Duitsers aan. Hij vormt een bedreiging voor het bondskanselierschap van Merkel. Voor het eerst sinds 2006 ligt de SPD voor op regeringspartij CDU in een opiniepeiling.

We willen een rechtvaardig land.

Martin Schulz

Onder Merkel beleefde Duitsland ongekende economische bloei. Het begrotingsoverschot van 2016 bedroeg ongeveer 24 miljard. Maar tegelijkertijd merken miljoenen Duitsers daar weinig van.

De vorige bondskanselier, Gerhard Schröder (SPD), voerde radicale hervormingen door in de sociale zekerheid. Werkloosheidsuitkeringen werden ingekort tot de duur van een jaar en de bijstand werd geminimaliseerd.

Bovendien kent Duitsland geen AOW, zoals in Nederland, en leven veel 65-plussers die geen of weinig pensioen hebben opgebouwd onder de armoedegrens.

Nu de economie weer onverwoestbaar lijkt en de werkloosheid aanzienlijk is gedaald, wil Schulz de drastische hervormingen van Schröder deels terugdraaien. "We willen een rechtvaardig land. We zijn het rijkste land van Europa, maar toch hoor ik mensen met wie het niet goed gaat", klinkt Schulz op de partijbijeenkomst in Schwerte.

Schulz maakt indruk met zijn oproep voor democratie en stellingname tegen rechts.

Hendrik Heithus

Daarnaast maakt Schulz zich populair door zijn frontale aanval op populisten. "Die lui als Wilders en Le Pen hebben voor alles een zondebok. Dan is het de islam, dan weer de buitenlanders. En altijd is het hun schuld dat wij problemen hebben. Dat is de toon van de jaren 30 van de vorige eeuw. Waar dat toe heeft geleid, is bekend", zegt de SPD-leider in zijn toespraak.

Vooral dat spreekt Hendrik Heithus zo aan in Schulz. "Zijn toespraak was ontzettend goed. Schulz maakt indruk met zijn oproep voor democratie en stellingname tegen rechts."

'Met Schulz kunnen we de verkiezingen van Merkel winnen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl