EPA
NOS Nieuws

Duitse sociaal-democraten leven op door 'Schulz-effect'

De Duitse sociaal-democraten lijken te profiteren van de aanstelling van Martin Schulz als lijsttrekker. De SPD telde in de eerste dagen na Schulz' benoeming 2500 nieuwe leden en ook in de peilingen gaat het de partij voor de wind.

De partijsecretaris zegt dat zich in de hele maand januari 3000 nieuwe leden hebben gemeld, drie keer zoveel als normaal. Her en der raakten formulieren en welkomstboekjes op door het 'Schulz-effect'.

Schulz-effect

In de laatste peiling van de publieke zender ARD stijgt de SPD 8 procentpunten ten opzichte van een maand geleden. Daarmee is het gat met de CDU-CSU-combinatie van bondskanselier Merkel grotendeels gedicht.

De SPD kan volgens de ARD-peiling rekenen op 28 procent van de stemmen, Merkels christen-democraten op 34 procent. Begin januari was het verschil nog 17 procentpunten: 37 tegen 20.

Ook in andere peilingen boekt de SPD terreinwinst. Als de Duitsers direct op een kandidaat konden stemmen, zoals in de Verenigde Staten, zou Schulz Merkel volgens de ARD-peiling zelfs verslaan.

Strijd Merkel-Schulz

De huidige coalitiegenoten CDU/CSU en SPD willen bij de verkiezingen in september allebei de grootste worden. SPD-leider Gabriel maakte vorige week plaats voor Schulz als lijsttrekker, omdat die volgens hem meer kans maakt om Merkel te verslaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl