EPA
NOS NieuwsAangepast

Niet Gabriel maar Schulz SPD-uitdager van Merkel

De leider van de Duitse sociaal-democratische SPD Sigmar Gabriel (57) stelt zich niet kandidaat voor het bondskanselierschap. Ook legt hij het partijvoorzitterschap neer. Eerder vandaag lekte een interview met het weekblad Stern uit, waarin Gabriel de voormalige voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz voor beide functies naar voren schoof.

De partijtop steunt de kandidatuur van Schulz voor het bondskanselierschap. De leden kunnen daar zondag over stemmen. Dan wordt ook het verkiezingsprogramma gepresenteerd. Begin maart kunnen ze Schulz ook tot partijvoorzitter kiezen.

Betere kans

In het interview met Stern zegt Gabriel dat Schulz (61) een sterkere kandidaat is om bondskanselier Merkel bij de verkiezingen in september te verslaan: "Als ik mij nu kandidaat stel, zal ik falen en met mij de SPD. Schulz heeft een betere kans." Correspondent Jeroen Wollaars zegt dat peilingen dat ook aangeven. Gabriel zegt dat hij ook om persoonlijke redenen geen bondskanselier wil worden.

Gabriel blijft in de politiek. Hij wil partijgenoot Frank-Walter Steimeier opvolgen als minister van Buitenlandse Zaken. Het Duitse parlement kiest in februari een nieuwe bondspresident. Steinmeier is kandidaat en weet zich gesteund door een meerderheid van SPD- en CDU-CSU-leden.

Als Steinmeier bondspresident wordt, schuift de SPD Gabriel naar voren om hem op te volgen. Gabriel is nu minister van Economische Zaken en Energie en vice-bondskanselier.

Schulz

Schulz kondigde in november aan dat hij Brussel wilde verruilen voor Berlijn. Hij werd meteen als een concurrent van Gabriel gezien. Zelf liet hij in het midden of hij minister van Buitenlandse Zaken of bondskanselier hoopte te worden. Der Spiegel schreef in december dat hij het bondskanselierschap niet ambieerde.

Volgens insiders kan Merkel het goed met Schulz vinden. Dat kan een eventuele samenwerking in een nieuwe coalitie van de CDU/CSU en de SPD vergemakkelijken. De SPD heeft zich daarover niet uitgesproken. Het is niet uitgesloten dat de partij een coalitie met andere partijen wil vormen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl