AFP
NOS NieuwsAangepast

Strijd Schulz-Merkel stap dichterbij

De top van de Duitse sociaaldemocraten steunt zoals verwacht de kandidatuur van Martin Schulz voor het bondskanselierschap. Dat betekent dat Schulz het bij de Duitse verkiezingen in september gaat opnemen tegen Angela Merkel van de christendemocraten.

Op een SPD-congres moet Schulz in maart nog door de leden gekozen worden, maar dat lijkt een formaliteit. Partijvoorzitter, vicepremier en partijleider Sigmar Gabriel trok zich dinsdag verrassend terug en beval Schulz vandaag nog eens bij de partijtop aan; volgens peilingen is hij aanzienlijk minder populair dan Schulz.

Op een bijeenkomst van de SPD wordt vandaag gesproken over het leiderschap van Schulz. Ook wordt het nieuwe partijprogramma gepresenteerd.

Anti-populist

Schulz (61) was voorzitter van het Europees Parlement. Hij kondigde in november aan dat hij Brussel wilde verruilen voor Berlijn. Hij is een groot voorstander van Europa en zet zich fel af tegen populisten.

Volgens insiders kan Merkel het goed met Schulz vinden. Dat kan een eventuele samenwerking in een nieuwe coalitie van de CDU/CSU en de SPD vergemakkelijken. De SPD heeft zich daarover niet uitgesproken. Het is niet uitgesloten dat de partij een coalitie met andere partijen wil vormen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl