Aangepast

'Vier jaar geleden was het gat groter, we zitten nek-aan-nek'

Zijn bijnaam was lang 'Kereltje Pechtold', afkomstig van wijlen Volkskrant-columnist Jan Blokker. Maar dat werd ooit een keer 'Alexander de Grote' en daar was D66-lijsttrekker Alexander Pechtold wel content mee. Hij is niet bang dat hij naast zijn schoenen gaat lopen.

"Mijn omgeving houdt mij bij de vloer. Als de krant tegenvalt zeggen ze: leg hem maar snel in de kattenbak. Als ik heel erg zit te glunderen zeggen ze: leg hem maar heel snel in de kattenbak."

Van 'Kereltje Pechtold' naar 'Alexander de Grote'

Populisme

D66-lijsttrekker Pechtold herhaalde dat de uitspraken van het Limburgse D66-Statenlid Hans van Wageningen over PVV-leider Geert Wilders "onverstandig" waren. Van Wageningen schreef gisteren in een opiniestuk dat Wilders op een aanslag in Nederland hoopt. Het stuk werd gepubliceerd door de Limburgse nieuwssite 1Limburg. "Ik vind het onverstandig, onhandig", zei Pechtold.

Tweet D66-Statenlid over Wilders 'onhandig en onverstandig'

In de uitzending ging de lijsttrekker van D66 ook in gesprek met drie kiezers. Een van hen, de 57-jarige Martin Kock, had een vraag over de plannen van D66 dat mensen die 75 jaar of ouder zijn en hun leven als voltooid zien, hulp krijgen bij zelfdoding. Kock overviel Pechtold: "Ik heb geen zin meer om 18 jaar te wachten. Ik wil nu."

De dood

Pechtold dacht seconden lang na en antwoordde vervolgens "dat is heftig. Het nadenken over de dood is moeilijk. Ik vind het indrukwekkend dat u dat hier zo op tv formuleert. Ik hoop dat we dat in de toekomst bespreekbaar kunnen maken. Maar ik merk dat nu al de stap voor mensen die ouder zijn, hoogbejaard, wij praten nu over boven 75, dat dat al heel veel emoties losmaakt."

'Ik wil niet 18 jaar wachten op euthanasie, ik wil nu'

Eigen risico

Pechtold kreeg ook een vraag van de gast van gisteren, SP-lijsttrekker Emile Roemer, over het afschaffen van het eigen risico in de zorg. De SP pleit daar, samen met andere partijen voor. Roemer vroeg wanneer hij ook Pechtold tot dat kamp kan rekenen.

"Niet met het eigen risico", antwoordde de lijsttrekker van D66. "Maar met Roemer hoop ik samen te gaan regelen, dat de groep waar hij terecht voor opkomt - de ouderen, langdurig zieken en gehandicapten - dat we de stapeling van kosten door eigen risico en eigen bijdrage, gaan aanpakken."

Pechtold steunt SP-leider Roemer niet bij afschaffen eigen risico

Premierschap?

Na zeven verkiezingen, droomt Pechtold van het premierschap. "De laatste weken, zelfs vandaag weer, komen er zetels bij. De richting is goed."

De PVV en VVD liggen in de peilingen nog ruim voor. Maar Pechtold toonde zich optimistisch. "Vier jaar geleden was het gat groter. We zitten nek-aan-nek." Hij schat dat zijn partij bij de verkiezingen gaat uitkomen op 25 zetels.

Hoogtepunten van het gesprek met D66-lijsttrekker Alexander Pechtold

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl