Nieuwsuur

De uitzending van 17 februari

Nieuwsuur

Veiligheidsconferentie München

In het Duitse München spreken negentien landen en de EU vandaag over de internationale veiligheid. Ook de Amerikaanse vice-president Mike Pence zal daarbij aanwezig zijn. Het zal hoofdzakelijk gaan over het, tegenstrijdige, buitenlandbeleid van de nieuwe president Donald Trump.

In Nieuwsuur reageert correspondent Jeroen Wollaars.

Dick Bruna overleden

Dick Bruna is gisteravond in zijn slaap overleden in zijn woonplaats Utrecht. De tekenaar die vooral bekend werd van Nijntje is 89 jaar geworden.

Bruna tekende tot op hoge leeftijd, en verscheen de laatste jaren niet meer in het openbaar. 

In Nieuwsuur reageert tekenaar Joost Swarte.

Buiten het Binnenhof: de jongeren

In de aanloop naar de verkiezingen spreekt Nieuwsuur voor de serie Buiten het Binnenhof met kiezers uit het hele land. In acht afleveringen vertellen onder meer ondernemers, gelovigen, ouderen en migranten hoe zij vinden dat het gaat met Nederland en met de politiek.

Vanavond in de vijfde aflevering: de jongeren en hoe zij vinden dat het met Nederland gaat. 

Iraanse Nederlanders onterecht uitgehoord door Rabobank

Iraanse Nederlanders zijn boos op de Rabobank. Bankmedewerkers vroegen hen recent telefonisch naar privacygevoelige informatie. De Rabobank erkent over de schreef te zijn gegaan, maar zegt zich te moeten houden aan Amerikaanse sancties tegen Iran.

Onlusten Parijs houden aan

Het is sinds begin deze maand onrustig in voorsteden rond de Franse hoofdstad. De politie heeft al meer dan 200 arrestaties verricht. 

Aanleiding voor de ongeregeldheden is de hardhandige arrestatie van een zwarte man in een voorstad van Parijs. De arrestant zou door vier agenten met een wapenstok zijn toegetakeld. Een van de agenten is aangeklaagd voor verkrachting. 

Gaat de onrust ook de Franse presidentsverkiezingen beïnvloeden?

In Nieuwsuur reageert onderzoekster Femke Kaulingfreks van Radboud Universiteit Nijmegen.