Dick Bruna in 2010
NOS NieuwsAangepast

Tekenaar Dick Bruna (89) overleden

Dick Bruna is gisteravond in zijn slaap overleden in zijn woonplaats Utrecht. De tekenaar die vooral bekend werd van Nijntje is 89 jaar geworden.

Bruna tekende tot op hoge leeftijd, en verscheen de laatste jaren niet meer in het openbaar.

In 1955 verscheen het eerste boek van Nijntje van de hand van Dick Bruna. Hij tekende in totaal 124 prentenboeken, maar ook vele affiches en de omslagen voor de boekenreeks van de Zwarte Beertjes. Er zijn wereldwijd meer dan 85 miljoen boeken van Nijntje verkocht.

Zwarte lijnen

Of het nu om Nijntje ging of een commerciële opdracht: de stijl van Bruna was zeer kenmerkend. Nijntje en andere illustraties bestonden uit eenvoudige tekeningen met slechts enkele kleuren en dikke zwarte lijnen.

De burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen, treurt om het verlies van Bruna, die zeer belangrijk was voor de stad. "Utrecht verliest een groot ambassadeur, die ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag de hoogste onderscheiding van de stad, de gouden stadsmedaille, ontving. Wij gaan hem enorm missen."

Vanaf maandag ligt er een condoleanceregister op het Utrechtse stadhuis en op het stadskantoor.

 • ANP
  Dick Bruna leest in 1977 in Arnhem voor uit eigen werk
 • ANP
  Dick Bruna krijgt in 1990 het Gouden Penseel voor 'Boris Beer'
 • ANP
  In 1998 overhandigt Dick Bruna het eerste exemplaar van 'Ruben en de Ark van Noah' aan een jongetje dat Ruben heet
 • ANP
  Dick Bruna in 2005 bij de opening van een expositie van Nijntje in Madurodam
 • ANP
  In 2005 bestelt prinses Máxima samen met dochter Amalia de eerste nieuwe kinderpostzegels van de hand van Dick Bruna
 • ANP
  Dick Bruna is in 2007 aanwezig in de Centrale Bibliotheek in Rotterdam bij de opening van de tentoonstelling 2000x DICK

In september 2015 verhuisde het interieur van zijn atelier naar het Centraal Museum in Utrecht. In het atelier is te zien hoeveel meer Bruna nog tekende naast zijn bekendste geesteskind.

Vorig jaar werd het Nijntje Museum in Utrecht na een verbouwing heropend, 61 jaar na de geboorte van het konijntje. Marco Grob, directeur van het Centraal Museum en het Nijntje Museum noemt Bruna's overlijden een groot verlies voor de Nederlandse vormgeving. "Het Centraal Museum is er trots op dat het jong en oud kennis kan laten maken met zijn werk. Deze erfenis is universeel en blijvend."

De directeur van Bruna's uitgeverij Mercis, Marja Kerkhof, was meer dan 40 jaar bevriend met Dick Bruna. "En juist ook omdat ik zo'n enorme bewondering heb voor zijn werk, gaat het behartigen van zijn zakelijke belangen als vanzelf: het is een eer om volwassenen en kinderen over de hele wereld kennis te laten maken met zijn werk."

Dick Bruna veroverde met Nijntje de wereld

AVROTROS wijdt vanavond een korte uitzending aan het overlijden van Dick Bruna. In het eerbetoon komen onder meer opnames langs uit een eerdere TV Show met Ivo Niehe. De uitzending is op NPO 1 om 00.15 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl