ANP
NOS NieuwsAangepast

'Bruna vond zichzelf meer op Boris Beer lijken dan op Nijntje'

"Enorm gedreven", is het eerste dat bij Marja Kerkhof opkomt als ze denkt aan Dick Bruna. De directeur van zijn uitgever Mercis Publishing kende hem veertig jaar, waarvan ze er twintig met hem samenwerkte. "Het is een groot, groot verlies."

Dick Bruna overleed gisteravond op 89-jarige leeftijd in zijn slaap in zijn woonplaats Utrecht. De tekenaar werd vooral bekend van Nijntje.

'Dick Bruna vroeg nooit hoeveel boekjes hij verkocht'

Bruna was de meest onderscheidende illustrator die Kerkhof kende. "Hij bleef maar met ideeën komen. Zelfs de laatste jaren nog. En ook als wij zeiden 'moeten we dat wel doen?', dan bleef hij doorgaan met innoveren. Hij was soms zelfs moderner dan jonge tekenaars."

Die gedrevenheid zorgde ervoor dat Bruna nog tot op hoge leeftijd tekende. "Hij werkte graag, misschien wel het liefst zeven dagen in de week", vertelt Kerkhof. De laatste jaren bleef het stil rond de tekenaar en verscheen hij niet meer in het openbaar. "We praatten ook niet meer over het werk, maar het contact was altijd prettig."

Prettig, een woord dat volgens Kerkhof precies bij Bruna past. "Hij was een prettig mens. Altijd vriendelijk en altijd aardig, hoe druk hij het ook had." De uitgever denkt terug aan de tijd dat ze met Bruna de wereld over reisde. "Het schema was heel druk, vol met interviews, maar hij bleef altijd vriendelijk. Dat is echt een les die ik van hem heb geleerd."

Werry Crone / HH
Een tekening van Boris Beer in het Nijntje Museum in Utrecht

En die vriendelijkheid van Bruna kwam ook naar voren in zijn allerbekendste creatie. "Al zei hij wel dat hij zelf meer leek op Boris Beer, dan op Nijntje", lacht Kerkhof. "Aardig, maar ook een beetje onhandig."

Nijntje is nu een verademing

De kracht van Nijntje zit volgens Kerkhof in hoe het figuur is vormgegeven. "Strakke kleuren, strakke lijnen, maar ook weer iets menselijks, omdat hij het altijd met de hand heeft getekend."

Kerkhof is niet bang dat Dick Bruna en zijn Nijntje ooit uit de boekenkasten van kinderen zullen verdwijnen. "Ik denk dat het juist een verademing is om zo'n simpel figuurtje te hebben in alle drukke illustraties van tegenwoordig."

Dick Bruna veroverde met Nijntje de wereld

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl