Eindhoven: de cijfers achter de jubelstemming

Nederland kwam de economische crisis het afgelopen jaar te boven. De groei van de Nederlandse economie zette door, de werkeloosheid daalde verder en de koopkracht steeg. Het CPB noemt 2016 een bijzonder hersteljaar.

Dat merken ze ook in de Brainport regio in Noord-Brabant. Op de nieuwjaarsreceptie benadrukte de burgemeester van Eindhoven, John Jorritsma, de positieve economische ontwikkelingen in het gebied.

"Wij hebben de antwoorden op vraagstukken als gezondheidszorg, schone energie, duurzame mobiliteit, voedselproductie. We bezitten daarnaast veel kennis op het gebied van ICT, Internet of Things en Big Data, dat de komende tijd een enorme vlucht zal nemen en ons leven compleet zal veranderen."

Chips uit Veldhoven

De Nederlandse industrie groeide vorig jaar sterk, vooral in Brabant. Hightech-bedrijven als de NTS Group, ASML, KNWE en NXP kwamen allen met klinkende jaarcijfers. De verwachting is dat die stijging de komende maanden aanhoudt.

Veel bedrijven uit de regio zijn een begrip in de hightech-industrie. Zo werkt de hele chipindustrie met machines van ASML in Veldhoven. Het bedrijf nam de afgelopen jaren duizenden nieuwe mensen aan. Door de groei en omdat technologie steeds ingewikkelder wordt, is er ook mee vraag naar technisch personeel.

Optimistisch over de economie

Ook in andere delen van het land profiteren mensen van de economische vooruitgang. Ruim zeventig procent van de Nederlanders geeft de economie een voldoende, blijkt uit het rapport Burgerperspectieven van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Hogeropgeleiden zijn positiever dan lageropgeleiden over de toekomst.

"Over de economie zijn veel Nederlanders best optimistisch - iets dat de voorbij jaren wel anders was", staat in het rapport. Nederland hoort, samen met onder andere Denemarken en Zweden tot de landen van de Europese Unie met de beste economische stemming.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl