Werknemers aan het werk bij ASML
NOS NieuwsAangepast

ASML breekt opnieuw record en waarschijnlijk niet voor het laatst

Chipmachinefabrikant ASML blijft maar doorgroeien. Het afgelopen jaar verkocht het bedrijf opnieuw voor een recordbedrag aan chipmachines. De omzet kwam uit op bijna 6,8 miljard, 508 miljoen euro meer dan in 2015.

De machines van ASML worden gebruikt door grote technologiebedrijven als Intel, IBM en Samsung om geheugen- en rekenchips te produceren. De machines kosten gemiddeld 60 miljoen euro per stuk, en soms wel 100 miljoen en zijn vele tienduizenden kilo's zwaar.

Chips in auto's

De vraag naar chips blijft toenemen. Steeds meer apparaten worden met het internet verbonden en door de komst van zelfrijdende auto's zijn er in de toekomst nog meer chips nodig.

"Die ontwikkelingen in de auto-industrie gaan heel snel", zegt topman Peter Wennink. "Je hebt nu bijvoorbeeld al driver assisted-auto's waar snelle chips voor nodig zijn. Over een paar jaar is de auto-industrie de industrie waar ze de meest geavanceerde chips nodig hebben."

Nieuwe machine

Om snellere en zuinigere chips te maken, heeft ASML een nieuw soort chipmachine ontwikkeld, de EUV-machine. Daar is jaren aan gewerkt en is 7 miljard euro aan ontwikkelingskosten in gestoken. De nieuwe generatie chipmachines kosten 100 tot 120 miljoen euro per stuk. De ontwikkeling ervan loopt nog altijd door.

Voor ASML is het spannend om te zien of die machines ook daadwerkelijk aanslaan en door klanten worden afgenomen. Bij een aantal klanten staat de machine al maar draait op 80 procent van de capaciteit. De bedoeling is dat de chipmachines gefinetuned wordt en binnen twee jaar op volle toeren draaien.

100 nationaliteiten

Het bedrijf meldt dat er nu voor deze systemen achttien bestellingen zijn met een waarde van 2 miljard euro. Wennink is tevreden over dat aantal. "Wij worden betaald om in deze machines te geloven, maar het gaat erom of de klant erin gaat geloven. Het meest belangrijke van 2016 was dat klanten nu hebben gezegd: dit gaat het worden."

Eerder sprak de topman de verwachting uit dat de omzet van ASML binnen 4 jaar naar 11 miljard gaat stijgen als de chipmarkt door blijft groeien. Om de groei aan te kunnen heeft ASML afgelopen jaar 1600 nieuwe mensen aangenomen. Bij ASML werken inmiddels 17.500 mensen met 100 nationaliteiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl