Aangepast

'Trumps decreet is vooral symbolisch in plaats van effectief'

"Dit zal sommige aanhangers van president Trump misschien tevreden stellen. Mensen die weinig weten van wie er allemaal naar de VS reizen." Kathleen Newland is onderzoekster van het Migration Policy Institute, een internationale denktank die migratiestromen wereldwijd monitort.

'Het decreet is dus vooral symbolisch in plaats van effectief'

Ze is kort maar krachtig over het decreet van president Trump om de komende 120 dagen geen mensen toe te laten uit zeven overwegend islamitische landen. "Reizigers uit die landen vormen maar een klein aantal van het totaal aantal mensen dat hierheen komt. En hun nationaliteiten komen niet overeen met die van die paar buitenlanders die zijn beschuldigd van terrosisme in de VS" zegt Newland.

"Het decreet is dus vooral symbolisch in plaats van effectief, als het gaat om het veiliger maken van het land."

Uit welke landen komen vluchtelingen naar de VS

De maatregel is uiterst zeldzaam. "Voor zover ik weet is er maar een paar keer mensen uit specifieke landen de toegang ontzegd", zegt Newland. "Een keer was tijdens de gijzelaarscrisis in Iran. Dat is het enige incident dat ik ken." Iran staat ook dit keer op de lijst en is daar woedend over.

Een actie die weinig te maken heeft met het doel dat Trump zegt na te streven.

Kathleen Newland, Migration Policy Institute

Ze noemt de maatregel van Trump funest voor vluchtelingen die de VS proberen te bereiken en twijfelt aan het nut van het decreet. "Geen enkele vluchteling die via ons vluchtelingenprogramma is binnengekomen, is ooit betrokken geweest bij terreur. Nooit. Dus er is geen reden om te denken dat het tegenhouden van vluchtelingen de VS veiliger zou maken."

"Dit verbod van 120 dagen zal ontwrichtend werken voor de levens van vluchtelingen en hulporganisaties", stelt Newland. "Een actie die weinig te maken heeft met het doel dat Trump zegt na te streven."

Maatregel trump roept veel weerstand op

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl