Protest op de luchthaven JFK in New York
NOS NieuwsAangepast

Iran kwaad over inreisverbod voor moslims van Trump

Diverse landen hebben verontwaardigd gereageerd op het voorlopige inreisverbod dat president Trump heeft ingesteld voor vluchtelingen en voor inwoners van zeven islamitische landen.

De reactie van Iran op het aangescherpte toelatingsbeleid gaat het verst. Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het inreisverbod een belediging van het Iraanse volk. De islamitische republiek gaat het aantal visa voor Amerikaanse toeristen beperken. Alleen wie nu al een visum heeft, komt Iran nog binnen.

Europese landen veroordelen Trumps besluit om de komende 120 dagen geen vluchtelingen meer toe te laten. De Franse president Hollande riep Europese leiders op één front te vormen tegen het populisme en het extremisme dat Trump hiermee volgens hem stimuleert. De nieuwe Duitse minister van Buitenlandse Zaken Gabriel zei dat "heb je naaste lief" een kernpunt is in de Amerikaanse christelijke traditie.

Zorgen in Midden-Oosten om immigratiemaatregelen van Donald Trump

Volgens een verklaring van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is minister Koenders bezorgd over de rechtmatigheid en praktische gevolgen van de maatregel. "Het is belangrijk dat het niet tot discriminatie leidt. Binnen de VS vindt daar nu een debat over plaats. We houden toepassing van de maatregel goed in de gaten", aldus Koenders.

Eerder reageerde de VN ook afwijzend op Trumps maatregel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl