Het Vrijheidsbeeld in New York
NOS Nieuws

VN vraagt Trump vluchtelingenbesluit te herzien

Tegenstanders van Donald Trump spreken schande van zijn besluit om de komende tijd geen vluchtelingen meer toe te laten tot de VS. De Amerikaanse president wil de komende vier maanden gebruiken om de controles aan te scherpen, vanuit Syrië is voorlopig niemand meer welkom.

VN-vluchtelingenorganisaties UNHCR en IOM roepen de VS op door te gaan met de opvang van vluchtelingen, die volgens hen van levensbelang is. "We zijn er volledig van overtuigd dat elke vluchteling evenveel recht heeft op bescherming, hulp en opvang, ongeacht geloof, nationaliteit of ras."

Volgens de organisaties is de nood wereldwijd nooit hoger geweest. "We hopen dan ook dat de VS zijn leiderschapsrol zal blijven vervullen en de traditie voortzet om hen die geweld en vervolging ontvluchten te beschermen."

"Het Vrijheidsbeeld huilt", reageerde de Democratische senator Schumer uit New York. "Als sinds ons ontstaan kennen we de traditie dat we immigranten verwelkomen. Die traditie wordt vertrapt."

Dit komt voort uit fanatisme, niet de werkelijkheid.

Directeur CAIR

Hulporganisatie Save the Children wijst erop dat wereldwijd 65 miljoen mensen op de vlucht zijn. "Dit is niet het moment om ons af te wenden van die families, noch van de kern van onze Amerikaanse waarden, door vluchtelingen te weren."

"Save the Children is niet tegen voorstellen om het controleproces aan te scherpen. Maar we moeten beseffen dat het toelaten van vluchtelingen onze veiligheid kan versterken, doordat we belangrijke medestanders helpen die hard zijn getroffen door hun gedwongen vlucht."

Net als Save the Children wijst de Council on American-Islamic Relations (CAIR) erop dat vluchtelingen al de meest gecontroleerde groep is die de VS binnenkomt. CAIR is bang dat Trump ook in de toekomst immigratie uit moslimlanden zal blijven verbieden en stapt daarom naar de rechter. CAIR noemt dat voornemen ongrondwettelijk.

"Dit komt voort uit fanatisme, niet de werkelijkheid", stelt CAIR-directeur Masri. "Er is geen enkel bewijs dat vluchtelingen een gevaar vormen voor de veiligheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl