Protestactie in New York met reddingsvesten van vluchtelingen
NOS NieuwsAangepast

Trumps vluchtelingenstop raakt vooral vrouwen en kinderen

Vier maanden lang laat de VS geen vluchtelingen meer toe. Vluchtelingen uit Syrië zijn zelfs tot nader order niet welkom. Donald Trump komt daarmee zijn verkiezingsbelofte na om de grenzen van de VS beter te bewaken. De maatregel zal vooral Afrikanen en Aziaten raken, blijkt uit de cijfers van afgelopen jaar.

Het aantal vluchtelingen in de VS is overigens zeer bescheiden in vergelijking met de aantallen die naar Europa komen. Vorig jaar werden er 84.995 vluchtelingen toegelaten tot de VS; alleen al naar Duitsland kwamen er 280.000, terwijl de VS vier keer zoveel inwoners telt.

De grootste groep vluchtelingen in de VS kwam vorig jaar uit Congo: 16.370. Daarna komen Syrië, Myanmar, Irak en Somalië. Er komen voornamelijk vrouwen en kinderen binnen (72%). Ongeveer de helft van de vluchtelingen is moslim (46%), bijna alle anderen zijn christen (44%).

President Obama had het aantal vluchtelingen dat dit jaar mocht worden toegelaten verhoogd naar 110.000, maar Donald Trump wil dat aantal halveren.

Vluchtelingen per land

LandAantalPercentage
Congo16.37019
Syrië12.58715
Myanmar12.34715
Irak988012
Somalië902011
Bhutan58177
Iran37504
Afghanistan27373
Oekraïne25433
Eritrea19492
Overig79959

Trump wil de pauze gebruiken om de controles op vluchtelingen aan te scherpen. "We willen zeker weten dat we geen mensen in ons land toelaten die onze militairen juist overzee aan het bestrijden zijn", redeneert hij. Aan wat voor maatregelen hij denkt, vertelde hij niet.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat vluchtelingen al het meest gecontroleerd worden van alle groepen die de VS binnenlaat. Hun identiteit en gezondheid worden gecheckt, evenals banden met criminelen. FBI, Binnenlandse Veiligheid, Buitenlandse Zaken en Defensie worden betrokken bij de controles.

Het hele proces kan anderhalf tot twee jaar duren, afhankelijk van de herkomst van de vluchteling. In die tijd krijgt de aanvrager ook een kennismakingscursus over de Amerikaanse samenleving.

Vluchtelingen tijdelijk niet langer welkom in VS

Sinds 1975 heeft de VS ongeveer 3,5 miljoen vluchtelingen een nieuw thuis geboden. Wie eenmaal is toegelaten hoeft niet terug als de situatie in zijn land verbetert. Wel verspeelt iemand die de wet overtreedt zijn status. Na vijf jaar kunnen vluchtelingen het Amerikaanse staatsburgerschap aanvragen.

Het aantal vluchtelingen dat werd opgenomen door de VS fluctueerde de afgelopen jaren sterk. Toen het quotum in 1980 werd verhoogd kwam een recordaantal van 200.000 vluchtelingen binnen, na de aanslagen van 9/11 werd de procedure stilgelegd om de controles aan te kunnen scherpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl