De hack bleef lang onopgemerkt
Aangepast

'Russen kunnen ook Nederlandse verkiezingen beïnvloeden'

De Nederlandse verkiezingen volgend jaar maart kunnen doelwit worden van spionage en hacking. Daar waarschuwt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma voor. "Ik maak me meer zorgen dan ooit dat de Nederlandse verkiezingen worden beïnvloed door buitenlandse mogendheden, in het bijzonder Rusland."

Volgens Sjoerdsma willen de Russen niet een bepaalde kandidaat of partij helpen, maar gaat het om het verstoren van westerse democratieën.

De Russen gebruiken daarbij steeds slimmere methoden. "De wijze van beïnvloeden is steeds geraffineerder en moeilijker aan te tonen. Kijk naar de Amerikaanse verkiezingen, pas na de verkiezingen is het bewijs rond", zegt Sjoerdsma.

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA zegt dat hackers in opdracht van de Russische regering hebben geprobeerd de presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Onlangs waarschuwde ook de Duitse inlichtingendienst voor hacks en desinformatie-campagnes uit Rusland in aanloop naar de Duitse verkiezingen volgend jaar september.

Potlood

Astrid Oosenbrug van de PvdA denkt dat de Nederlandse verkiezingen minder gevoelig zijn voor hacking omdat er met potlood wordt gestemd. "Wij stemmen niet via de email of via stemcomputers, maar met potlood. Dus ik denk dat wij redelijk veilig zijn voor de Russen op dit gebied."

Extra maatregelen zijn volgens haar niet nodig. "In Nederland hebben we onze systemen behoorlijk goed op orde, we hebben een goede digitale infrastructuur, die wij goed in de gaten houden. Het is heel lastig om ons systeem omver te gooien."

Als politicus ben je interessanter om te hacken dan wie dan ook.

Sharon Gesthuizen

Maar Sharon Gesthuizen van de SP vindt dat het risico niet onderschat moet worden. "Er is altijd een zekere dreiging geweest en bepaalde sectoren zijn daar gevoeliger voor dan andere. In deze tijd ben je als politicus echt een risicogroep. Je bent interessanter om te hacken dan wie dan ook."

Spionage of hacks hoeven niet alleen van de Russen te komen, denkt Gesthuizen. "Iedereen die een belang heeft, kun je verdenken."

Het is volgens het SP-Kamerlid belangrijk dat politici bewust zijn van de gevaren. "Let goed op, twijfel niet en meld iets verdachts zo snel mogelijk aan de veiligheidsdiensten", drukt ze haar collega's op het hart.

'Russen kunnen ook Nederlandse verkiezingen beïnvloeden'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl