Donald Trump, op bezoek bij de marine in Baltimore
NOS NieuwsAangepast

Trump: berichten over Russische hackers belachelijk

De aanstaande Amerikaanse president Trump gelooft niet dat Russische hackers hebben geprobeerd de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden. In een interview met Fox News trekt Trump de juistheid in twijfel van berichten dat ook de CIA tot die conclusie is gekomen. "Dit is belachelijk, ik geloof er niet in", zegt Trump.

Volgens Trump zijn de berichten afkomstig van Democraten en niet van de inlichtingendienst zelf.

Trump: dit komt niet van de CIA, maar van de Democraten

Een hoge medewerker van de CIA heeft tegen het persbureau Reuters gezegd dat het vrijwel vaststaat dat de Russen websites van de Democratische Partij gehackt hebben om de positie van presidentskandidaat Clinton te ondermijnen.

Obama gelast onderzoek

Reince Priebus, door Trump benoemd tot chefstaf van het Witte Huis, noemt de berichten over de Russische invloed op de verkiezingen "krankzinnig". Hij zei dat de grote Republikeinse overwinning uitsluitend Trumps verdienste is. Priebus zei wel dat hij voorstander is van verder onderzoek.

President Obama heeft naar aanleiding van de CIA-bevindingen een onderzoek gelast. Dat moet klaar zijn voor 20 januari, de dag dat Donald Trump aantreedt.

John McCain

De Republikeinse senator John McCain zegt dat dat het een feit is dat de Russen zich bemoeid hebben met de verkiezingen. In een uitzending van CBS vroeg hij Donald Trump de feiten onder ogen te zien. McCain dringt aan op een onderzoek van het Congres over de zaak.

Samen met de Republikeinse senator Graham sloot hij zich aan bij het standpunt van twee Democratische senatoren. Die zeggen dat er al jaren cyberaanvallen worden uitgevoerd op Amerikaanse militaire, economische en intellectuele belangen. Nu zijn ook Amerikaanse democratische instellingen volgens de vier onder vuur komen te liggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl