Een billboard in Montenegro met beide presidenten erop
NOS NieuwsAangepast

CIA: Rusland wilde Trump in zadel helpen

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA denkt dat Rusland geprobeerd heeft om via hacks de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. Niet om ervoor te zorgen dat het Amerikaanse electorale systeem zou omvallen, maar de Russen wilden juist Donald Trump in het zadel helpen, meldt The Washington Post.

Dat zou allemaal blijken uit een geheim onderzoek van de CIA. De veiligheidsdiensten hebben verdachten op het oog die banden zouden hebben met de Russische overheid.

Ze zouden onder meer WikiLeaks hebben geholpen aan duizenden mails van de Democratische partij. Hun werk was onderdeel van een grotere Russische operatie die de bedoeling had om Trumps kansen te vergroten, en die van Clinton te doen slinken, schrijft de krant.

Vooruit kijken

Trump heeft meteen al op de berichten gereageerd. "Deze mensen van de CIA zijn dezelfde mensen die zeiden dat Saddam Hoessein massavernietigingswapens had. De verkiezingen zijn al lang voorbij, laten we vooruit kijken."

President Obama kondigde gisteren aan dat er een onderzoek komt naar de cyberaanvallen rond de verkiezingen. Dat onderzoek moet voor de inauguratie van Trump, op 20 januari, zijn voltooid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl