Norbert Hofer van de rechts-populistische FPÖ versus de onafhankelijk linkse kandidaat Alexander Van der Bellen
Aangepast

'Oostenrijkers willen verandering en voelen dat het mogelijk is'

Tientallen jaren was Oostenrijk politiek gezien het meest voorspelbare land van Europa. Afwisselend regeerden de conservatieve ÖVP en de socialistische SPÖ. Maar aan deze voorspelbaarheid is met de presidentsverkiezingen van aanstaande zondag definitief een einde gekomen.

Want voor het eerst komt geen van de beide kandidaten uit een van de oude volkspartijen, maar uit de rechter- en de linker flank van het politieke spectrum: Norbert Hofer van de rechts-populistische FPÖ versus de onafhankelijk linkse kandidaat Alexander Van der Bellen.

Oostenrijkse tradities inzet verkiezingen?

Na de verkiezing van Donald Trump in de Verenigde Staten gaat de meeste aandacht uit naar de rechts-populistische kandidaat Hofer. Hij toont zich in een gesprek met Nieuwsuur een voorstander van een nieuwe Europese Unie. "We moeten toe naar een subsidiaire unie waarin alleen over grote vraagstukken wordt beslist en waarin niet meer wordt gesproken over ovenwanten en gloeilampen."

Als we volgend jaar naar de stembus gaan voor de parlementsverkiezingen, zal niks meer zo zijn als voorheen.

Rainer Nowak, hoofdredacteur Die Presse

Volgens hoofdredacteur Rainer Nowak, van de conservatieve krant Die Presse, toont Hofer zich in de campagne gematigd maar is hij in werkelijkheid een wolf in schaapskleren. "Het gaat te ver hem een neonazi te noemen - want die zijn volgens onze begrippen ook gewelddadig en dat is Hofer niet - maar hij heeft duidelijk laten merken dat hij een aanhanger is van de traditionele Duitse Leitkultur. "

"Hij heeft bovendien aangegeven dat hij de bevoegdheden van de president optimaal wil benutten om ook invloed te krijgen op de politiek. Als we volgend jaar naar de stembus gaan voor de parlementsverkiezingen, zal niks meer zo zijn als voorheen", zegt Nowak.

Lederhose

Niet alleen Hofer toont zich in de campagne gematigd. Ook zijn tegenstander Alxander Van der Bellen doet als linkse Groene kandidaat zijn best om de stemmers van het midden voor zich te winnen. Ook hij toont zich als een vaderlandslievende patriot in Lederhose en op zijn verkiezingsposters is het woord Heimat geen vies woord.

Oostenrijkers willen verandering en ze voelen dat het mogelijk is.

Rainer Nowak

De verkiezingen waren eigenlijk in mei al nipt gewonnen door Van der Bellen, maar de FPÖ vocht de uitslag aan. Onderzoek bracht geen fraude aan het licht, maar wel procedurefouten en een slechte lijmsoort op de enveloppen die door briefstemmers worden gebruikt.

Volgens de regels moeten de biljetten in een afgesloten envelop arriveren bij de kiezer. De rechter gaf de FPÖ gelijk en oordeelde dat de presidentsverkiezingen moesten worden overgedaan.

Trump-effect

De peilingen geven weer aan dat het een nek-aan-nekrace wordt. Toch gelooft hoofdredacteur Nowak dat dit keer Hofer met de eer gaat strijken. "Het zou me erg verbazen als Hofer niet profiteert van het Trump-effect. Oostenrijkers willen verandering en ze voelen dat het mogelijk is."

Rainer Nowak: geheel nieuw politiek landschap
'Oostenrijkers willen verandering en voelen dat het mogelijk is'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl