Aangepast

Kustpact: geen nieuwe bebouwing aan de kust

De Nederlandse kust gaat zoveel mogelijk op slot voor nieuwe huisjes en paviljoens op het strand. Alleen op plekken waar al veel gebouwd is, kan er nog wat worden bijgebouwd. Maar de lege stranden moeten zoveel mogelijk leeg blijven.

Dat is de uitkomst van het zogeheten Kustpact: nieuwe afspraken over kustbebouwing tussen alle kustgemeentes, provincies en natuurorganisaties en minister Melanie Schultz van Milieu en infrastructuur.

Kustpact: geen nieuwe bebouwing aan de kust

Tot op de centimeter

Op plekken aan de kust waar al is gebouwd, mag dus nog worden bijgebouwd. Net als op plekken waar al een vergunning voor was. De provincies bepalen straks tot op de centimeter nauwkeurig waar de scheidslijn komt.

De kustvisie is opgesteld nadat er begin dit jaar een felle discussie ontstond toen minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu bekendmaakte het bouwverbod te willen opheffen. Tegenstanders vreesden "Belgische toestanden" met hoogbouw en vakantiehuizen op het strand.

Dit kustpact maakt een groot verschil.

Marc van den Tweel

Natuurorganisaties kwamen in actie en verzamelden tienduizenden handtekeningen. "We hebben een heldere opdracht gekregen van onze achterban: mensen houden van de kust zoals die is, de leegte, de natuur en voor iedereen toegankelijk. Dat moet zo blijven", zegt Marc van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten.

De organisatie is blij met het resultaat dat er nu ligt. "Dit kustpact maakt een groot verschil", zegt Van den Tweel. "Kustlandschappen worden voortaan beter beschermd. Er komt een grote rem op recreatieve bebouwing op het strand en in de duinen."

Belemmering

Deze zomer inventariseerde Natuurmonumenten de bouwplannen in de kustgebieden. Daaruit bleek dat er voor de komende drie jaar plannen waren voor meer dan 6200 huisjes, hotelkamers, appartementen en ligplaatsen.

Koninklijke Horeca Nederland, de vereniging van recreatieondernemers (Recron) en brancheorganisatie Hiswa hebben het kustpact niet ondertekend. Volgens de organisaties belemmeren de afspraken de ontwikkeling van bedrijven aan de kust.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl