Vakantiehuizen in Zandvoort
NOS Nieuws

Partijen willen opheldering over volbouwen kust

Kamerleden willen opheldering van minister Schultz over het bericht dat de Nederlandse kust in snel tempo wordt volgebouwd met vakantiehuisjes. Volgens een inventarisatie van Natuurmonumenten komen er in drie jaar meer dan 6200 huisjes, hotelkamers, appartementen en ligplaatsen bij.

De SP vindt dat minister Schultz gemeenten en provincies moet terugfluiten. Volgens Kamerlid Smaling moet de minister de lagere overheden een 'aanwijzing' geven om de bouwplannen in de ijskast te zetten. Hij noemt het verschrikkelijk als de kust wordt volgebouwd. De SP vindt het op zichzelf een goed idee dat Schultz met allerlei partijen gaat overleggen, maar Smaling wil dat in een nieuwe wet duidelijke criteria worden vastgelegd. "Het rijk moet de voorwaarden stellen."

Regie

Ook Kamerlid Koser Kaya van D66 vindt dat de minister de "regie moet pakken". Ze vraagt zich af of de verdrievoudiging van de bouw binnen de regels gebeurt. Het geeft haar te denken dat Natuurmonumenten, een van de gesprekspartners van de minister, nu aan de bel trekt. Ze benadrukt dat dit een onderwerp is dat bij veel mensen leeft en dat afspraken hoe dan ook moeten worden nagekomen.

Regeringspartij PvdA wil dat het kabinet met gemeenten en provincies harde afspraken maakt om het kustlandschap open te houden. Kamerlid Çegerek zegt dat ze tijdens een werkbezoek met Natuurmonumenten deze week slechte voorbeelden heeft gezien.

Schultz hoopt na de zomer met gemeenten, provincies en natuurorganisaties een 'pact' te sluiten over het behoud en ontwikkeling van de kust en de gebieden daarachter. Eerdere plannen om de regels voor het bouwen langs de kust te versoepelen zette ze begin dit jaar in de ijskast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl