Minister Schultz (VVD) van Infrastructuur en Milieu
NOS Nieuws

Minister Schultz zet bouwen aan de kust in de ijskast

Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu zet het plan om bouwen aan de kust mogelijk te maken voorlopig in de ijskast. Zij belooft de Tweede Kamer geen onomkeerbare stappen te zetten totdat iedereen heeft kunnen meepraten.

"Ik heb de enorme discussie en onrust gezien. Ik zal nu niet aan het bouwverbod tornen", zegt Schultz. Ze heeft het besluit ingetrokken waarin de verruiming van de bouwregels was opgenomen.

Blokkeren

Een Kamermeerderheid van PvdA, SP, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP, 50Plus en de Partij voor de Dieren is tegen de versoepeling van de regels. Ondanks de toezegging van minister Schultz vragen de partijen zich af of de plannen echt van tafel zijn.

De minister zegt dat dat echt zo is. Wel wil ze onderzoeken of ze natuur- en milieuorganisaties toch achter kleine "inpasbare" bouwplannen kan krijgen. Bijvoorbeeld recreatiemogelijkheden die samengaan met uitbreiding van een duingebied voor kustbescherming. Dat moet eventueel leiden tot "een kustpact", afspraken tussen de landelijke overheid en alle betrokken organisaties, gemeenten en provincies.

Gisteren maakte regeringspartij PvdA bekend de plannen van Schultz te gaan blokkeren. De partij wil de gespreksronden met Schultz niet afwachten.

Volgens Schultz is alle onrust onnodig omdat provincies en gemeenten, als het bouwverbod wordt opgeheven, niet ineens overal flats en vakantiehuizen zullen neerzetten. Ze is verrast door alle hevige reacties. "Maar het is ook mooi te zien dat zoveel mensen van de kust houden. Ik hou ook van een lege kust."

Volgens tegenstanders leiden permanente strandhuisjes door de invloed van projectontwikkelaars uiteindelijk tot de bouw van hotels. D66-Kamerlid Koser Kaya vindt dat nog steeds niet duidelijk is voor welk probleem de nieuwe regels van Schultz een oplossing hadden moeten zijn. "Als je ziet wat er nu al kan, dan begrijp ik het nog steeds niet."

Schultz: geen nederlaag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl