De kust zonder bebouwing
NOS Nieuws

PvdA dwingt Schultz tot stopzetten bebouwing kust

Regeringspartij PvdA gaat minister Schultz dwingen haar plan om het bebouwen van het kustgebied makkelijker te maken, snel van tafel te halen. De partij kondigt donderdag een motie aan om dit te regelen. "Aan dit slechte plan moet je niet beginnen, dus gaan we meteen zorgen dat het er echt niet van komt", zegt PvdA-Kamerlid Jacobi.

De PvdA-motie haalt bijna zeker een meerderheid in de Tweede Kamer. Oppositiepartijen SP, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP, 50Plus en de Partij voor de Dieren zijn ook tegen de versoepeling van de regels om aan de kust en in de duinen te bouwen. Met de PvdA komt dat op 78 zetels.

Groeiend verzet

De PvdA wil niet wachten op een gesprek van Schultz met tegenstanders van kustbebouwing.

Dinsdag bood de actiegroep Bescherm de Kust! namens 16 organisaties handtekeningen aan voor het behoud van een ongerepte en onaangetaste kust. Inmiddels hebben bijna 100.000 tegenstanders de petitie via internet getekend. Half februari staat een overleg met de protesterende organisaties in Schultz's agenda.

"Van warme chocolade in een strandtent wordt het vervolgens bebouwing of hoge flats. Dat gaat niet gebeuren. Ik zit er hard in."

Lutz Jacobi, PvdA-Kamerlid

Minister Schultz probeert de gemoederen al meer dan twee weken tot bedaren te brengen. Op 18 december, de dag dat de Kamerleden met kerstreces waren, maakte ze in een persbericht bekend dat het bouwverbod in kustgebieden komt te vervallen.

Volgens Schultz is het niet haar bedoeling om de kust vol te laten zetten met flatgebouwen. Ook wijst ze erop dat dit in praktijk moeilijk gaat, omdat de kuststrook voor een groot deel beschermd gebied is.

Strandtenten

De minister wil gemeenten en provincies meer vrijheid geven bij de inrichting van het kustgebied. Ook zegt Schultz dat de versoepeling van het bouwverbod nodig is om strandtenten in de winter te kunnen laten staan. "In de winter kun je daar dan iets warms drinken", stelt de VVD-minister.

De PvdA gelooft daar niets van. PvdA-Kamerlid Jacobi denkt dat de deur op een kiertje wordt gezet en dat tegen bebouwing vervolgens niets meer te doen valt. "Van warme chocolade in een strandtent wordt het vervolgens bebouwing of hoge flats. Dat gaat niet gebeuren. Ik zit er hard in."

Tientallen projectontwikkelaars hebben bij de vier kustprovincies verschillende bouwplannen ingediend.

Het is de verwachting dat binnen twee weken over de PvdA-motie wordt gestemd. Morgen wordt de motie bij het debat over de Omgevingswet aangekondigd. Vervolgens moet daar in zogenoemd Verslag van een Algemeen Overleg (VAO) over worden gestemd. Pas dan is het plan definitief van de baan.

Barro

Aanvankelijk leek het er naar uit te zien dat het kabinet de aanpassing van de wet kon doordrukken, omdat de versoepeling is opgenomen in het Besluit Regeling Ruimtelijke Ordening, door ingewijden de Barro genoemd.

Als de Kamer over deze regeling een debat aanvraagt, geeft het parlement aan wel over dit onderwerp te willen beslissen. "Als de Kamer dit aangeeft, kunnen het voorstel van de minister wel wijzigen of van tafel krijgen", bevestigt een woordvoerder van het minister.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl