Actiegroep Bescherm de Kust geeft Kamerleden meer dan 86.000 handtekeningen
NOS Nieuws

Protest tegen verrommeling kust met bungalowparkjes

De actiegroep Bescherm de Kust! heeft de Tweede Kamer bijna 87.000 handtekeningen aangeboden als protest tegen de bebouwing van de Nederlandse kust. De groep wil de ongerepte en onaangetaste kust in Nederland behouden. "We zijn bang dat de rust, ruimte en het oer-gevoel verdwijnt", zei petitie-aanbieder Mark van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten.

Bij de actiegroep Bescherm de Kust! hebben zich inmiddels 16 organisaties aangesloten en die vertegenwoordigen volgens Natuurmonumenten zo'n twee miljoen mensen. "Veel mensen zijn echt bezorgd. De opheffing van het bouwverbod gaat ons ter harte."

De onrust begon eind december nadat minister Schultz van Infrastructuur en Milieu de bouwregels aan de kust en in de duinen had versoepeld. Regeringspartij PvdA zegt nee tegen de plannen en er is een meerderheid van de Kamer tegen.

De oppositiepartijen SP, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP en Partij voor de Dieren, met de PvdA samen 77 zetels, willen ook niet dat met een versoepeling van de bestaande regels de deur wordt opengezet voor tientallen projectontwikkelaars, die nu al azen op deze bouwgrond.

Natuurmonumenten: geen bungalowparkjes aan de kust

De directeur van Natuurmonumenten is daar ook bang voor. Het gaat de actiegroep niet om de strandhuisjes, die in de winter weer worden afgebroken. "We willen niet dat de kust verrommeld wordt door goedbedoelde bungalowparkjes". Deze bungalowparkjes worden over tien jaar gesloopt en zullen dan plaatsmaken voor hogere flats, zoals aan de Belgische kust, is de vrees.

De VVD, het CDA en de PVV zijn minder bang voor Belgische toestanden, omdat er alsnog aan allerlei regels moet worden voldaan. "Een storm in een glas water", zegt CDA-Kamerlid Geurts.

Minister Schultz is verrast door de heftige reacties en probeert de gemoederen te bedaren. Ze wil in gesprek met de actiegroepen en Kamerleden. "Er wordt nu een beeld geschetst van flatgebouwen in de duinen en van privéstranden."

Dat beeld klopt niet volgens haar. "De essentie is nooit geweest het volbouwen van de kust, dat kan niet eens omdat die grotendeels beschermd gebied is. Het gaat alleen over de bebouwde kom van gemeenten."

Schultz: de essentie is nooit het volbouwen van de kust geweest

Op de site van Bescherm de Kust! komen er iedere dag duizenden handtekeningen bij. Van den Tweel: "Op de kip met gouden eieren moet je zuinig zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl