"Natuurlijk is Dylan literatuur. Met zijn teksten komt hij het dichtste bij de grootheid van Shakespeare. Die was in zijn tijd zo breed en heeft een idioom bepaald. Zo heeft Dylan een hele generatie en generaties daarna beïnvloed."
Cabaretier Freek de Jonge vindt het meer dan verdiend dat de Nobelprijs voor de Literatuur is toegekend aan zanger Bob Dylan. "Zijn werk is onvoorstelbaar rijk en gedifferentieerd, het is poëtisch en er zit liefdespoëzie in."
Ook journalisten Gijs Schreuders en Elsbeth Etty stonden te juichen toen ze het nieuws hoorden. Beiden zijn Dylan-fans van het eerste uur. Zestien jaar geleden voerden zij al campagne voor een Nobelprijs voor de zanger.
Volgens Etty kan hij zich meten met eerdere Nobelprijswinnaars. "Reken maar, hij steekt daar met kop en schouders boven uit. Daarnaast hebben miljoenen en miljoenen mensen naar hem geluisterd. Dat is een groot verschil."
Neem Lucebert, dat is hetzelfde alleen zonder die prachtige muziek.
De Jonge liet zich ook inspireren door Dylan. "Als ik een liedje wilde schrijven begon ik vaak met een regel van Dylan. Die vertaalde ik dan in het Nederlands en dan ging ik mijn eigen gang."
"In het maken van liedjes en de oneindige mogelijkheden in liedjes kun je wel zeggen dat ik niet zonder Dylan had gekund. Die heeft echt deuren geopend", erkent De Jonge.
Dylans teksten zijn poëzie, vindt Etty. "Een van de kenmerken van grote poëzie is dat het je direct in je hart raakt, ook al begrijp je niet helemaal waar het overgaat. Neem Lucebert, dat is hetzelfde alleen zonder die prachtige muziek."
Tijdperk van Trump
Waarom de Nobelprijs nu is toegekend aan Dylan, weet Schreuders niet. "Misschien heeft het te maken met het huidige klimaat in de Verenigde Staten."
Daar is Etty het mee eens. "Het zou me niet verbazen dat in het tijdperk van Trump en opkomend racisme en seksisme het Nobelcomité hiermee een statement wil maken."